Перший саміт Україна — ЄС та відкриття найдовшого тунелю у світі — 5 вересня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо вівторок, 5 вересня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

5 вересня 1946 року на острові Занзібар народився Фаррух Бульсара. Світ знав його як Фредді Мерк'юрі. Він мав унікальний голос. Як соліст Queen дав майже 700 концертів по всьому світу. До речі, знамениту емблему гурту, яка складається зі знаків Зодіаку, створив саме Фредді Мерк'юрі.

5 вересня 1980 року у Швейцарії відкрили автомобільний тунель Сен-Готард через Альпи. Протяжність — 17 кілометрів. Свого часу це був найдовший безплатний автомобільний тунель у світі. Майже 10 років тому влада ухвалила рішення побудувати другий тунель, аби зменшити затори. Вартість проєкту — 2 мільярди 14 мільйонів швейцарських франків.

5 вересня 1997 року відбувся перший саміт Україна — ЄС. Зустріч представників нашої країни і Європейського Союзу пройшла у Києві. Тоді був підтверджений європейський вибір України. Відтоді саміти відбуваються щорічно в Україні та Брюсселі. Виключенням стали тільки 2012 та 2022 роки. Торік країни Євросоюзу надали Україні статус кандидата на вступ до ЄС.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок вдома"!

Прямий ефір