Активісти Києва продовжують справу загиблого на війні краєзнавця

Активісти реставрують двері у Києві. Скриншот: kanaldim.tv

Проєкт "Справжній Київ" продовжує справу загиблого на війні краєзнавця Сергія Миронова — реставрує старі двері Києва. Активісти однойменної громадської організації прагнуть зберегти автентичний вигляд столиці. Як продовжують справу загиблого героя, дізнавайтеся в матеріалі програми "Ранок Вдома".

Краєзнавець Сергій Миронов займався реставрацією історичних дверей, аби зберегти автентичний вигляд столиці. З початком повномасштабної війни митець пішов на фронт добровольцем. У листопаді 2022 року загинув у боях під Бахмутом. Втім, його справу продовжують у ГО "Справжній Київ".

"Зараз знімають фільм про Сергія. Це документальне кіно, яке почали знімати ще за його життя. Проєктом займається студентка університету імені Карпенка-Карого, режисерка. Вона не очікувала, що фільм буде із таким фіналом тож запропонувала відреставрувати двері на честь Сергія. Режисерка прагне показати, що люди, після його загибелі, продовжують справу", — пояснює сестра Сергія Миронова Варвара Оглобліна.

Рідні Сергія розповсюдили інформацію про реставрацію у соцмережах. На заклик відгукнулись понад півтисячі людей. Так, активісти почали відновлювати двері в садибі на вулиці Саксаганського. 

"Перший етап реставрації старих дверей —  помити їх і оцінити подальший фронт робіт. Далі знімають стару фарбу і демонтують деталі, що віджили своє. Потім йде шліфування. Після цього ми використовуємо професійні засоби для збереження деревини, шпаклівку, грунтовку та фарбуємо полотно", — розповіла співорганізаторка проєкту "Справжній Київ" Неллі Чудна.

У роботі волонтери консультуються з досвідченими реставраторами. З інструментами допомагає столична майстерня.

Долучитися до реставрації та підтримати активістів до нас можна в Instagram "Справжній Київ". Після завершення робіт над дверима університету волонтери планують відновити двері на вулиці Бульварно-Кудрявська, 7. Від них залишилася тільки автентична фрамуга. Тож реставратори просять киян, які мають старі світлини під'їзду, поділитися ними й в такий спосіб допомогти відновити архітектуру однієї з історичних вулиць столиці.

Читайте також: Реставрував старовинні двері Києва: історія загиблого героя Сергія Миронова

Прямий ефір