З корабля … у полон: як ФСБ викрала українського моряка та увʼязнила у Владивостоку

Вадим Ігнашов. Скриншот: kanaldim.tv

Вісім місяців в російському СІЗО провів Вадим Ігнашов — моряк із Херсона. Чоловіка силоміць затримали в російському порту на торговому судні під прапором Португалії. Потім засудили за "заклики до екстремізму". Чим завершилася ця історія, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

Вадим Ігнашов — механік корабля. Повномасштабну війну моряк із Херсона зустрів на борті португальського торгового судна. Про початок військових дій та окупацію рідного міста дізнався з чату у соцмережі.

"24 лютого ми були в Кореї, а наступний порт у нас був Владивосток", — розповів моряк Вадим Ігнашов.

У Владивостоці на корабель уже чекала російська ФСБ. Для української частини екіпажу почали проводити фільтрацію, ставили провокаційні питання про Донбас і війну. Вадим Ігнашов не став приховувати своєї патріотичної позиції.

"Спробували причепитися до якихось моїх речей, до нашивок. Втім, найбільше їх цікавив, звісно, телефон. Вони зайшли у конференцію, прогорнули все до 24 лютого і почали читати листування, які в мене були за останні три дні. На той момент то вже був третій день повномасштабного вторгнення. Тож вони почали читати всі мої листування з 24 по 27 лютого. Шукали, за що мене забрати", — пояснив Вадим Ігнашов.

Чоловік пояснює, що за міжнародним законодавством моряки перебувають під захистом тієї держави, під чиїм прапором ходить судно. Однак працівників ФСБ це не зупинило. Вони силоміць витягли моряка з корабля і повезли у невідомому напрямку.

"Посадили у "вазик", одягли мішок на голову і далі за їхньою стандартною старою схемою", — провадить моряк.

Згодом Вадима Ігнашова почали допитувати, били та вимагали будь-якого зізнання, після чого відвезли до слідчого ізолятора. За чотири дні відбувся суд, на якому моряка звинуватили у публічних закликах до екстремізму та засудили до одного року і чотирьох місяців позбавлення волі.

"У СІЗО я провів сім місяців і три тижні. Зрештою мене етапували в колонію поселення", — додав Вадим Ігнашов.

Після ув'язнення за українцем продовжували стежити співробітники ФСБ. Моряку вдалося втекти з Росії на торговому судні, що прямувало до Південної Кореї.

Зараз Вадим Ігнашов живе в Румунії та продовжує займатися мореплавством та готується повернутись додому.

Читайте також: Життя врятував музичний інструмент — неймовірна історія жителя Бучі

Прямий ефір