Початок Другої світової війни та поява першого у світі кримськотатарського телеканалу — 1 вересня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо п'ятницю, 1 вересня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

1 вересня 1939 року Німеччина напала на Польщу. Так розпочалася Друга світова війна. Тоді світ розділився на два табори. З одного боку виступали країни Осі: Німеччина, Італія, Японія та їхні союзники, з іншого —  антигітлерівської коаліції: Велика Британія, США, СРСР, Китай і багато інших держав.

У найкривавішому збройному конфлікті в історії людства узяла участь 61 держава. Воєнні дії відбувалися на територіях 40 країн. Бої за столицю України одні із найзапекліших в історії Другої світової. Вони зруйнували майже весь історичний центр Києва.

Війна тривала шість років і один день, а кінець їй поклав "Акт про капітуляцію Японії", підписаний 2 вересня 1945 року. Точна кількість загиблих людей у Другій світовій невідома. За різними підрахунками, жертвами війни стали від 50 до 75 мільйонів осіб, з яких майже 10 мільйонів — українці.

Цього дня виповнюється 76 років від дня народження золотого імені української естради Миколи Мозгового. Співак і композитор народився в селі Сарнів Хмельницької області. Після закінчення Київської естрадно циркової академії його прийняли на роботу вокалістом "Укрконцерту".

Визнання до Мозгового прийшло 1979 року. Тоді й вийшла легендарна композиція "Край, мій рідний край". На рахунку митця десятки пісень як авторських, так і на слова українських поетів. Одні з найвідоміших хітів "Спомин", "Материнська любов","Минає день, минає ніч".

1 вересня 2006 року із Сімферополя почав мовити перший у світі кримськотатарський телеканал ATR. Вже у 2012 році телеканал вийшов на цілодобове мовлення, а його аудиторія становила майже п'ять мільйонів глядачів.

За рік потому ATR репрезентував повнометражну стрічку актора та режисера Ахтема Сеїтаблаєва "Хайтарма". Це перший художній фільм про депортацію кримських татар. Знімання відбувалися в Криму. Стрічка отримала схвальні відгуки критиків і глядачів, а також стала лауреатом національних та міжнародних премій.

Після анексії Кримського півострова Росією у 2014 році канал виступив за єдність з Україною. Сьогодні ATR веде своє мовлення з Києва.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір