Новий фільтр для води: унікальна розробка українців стане у пригоді військовим та цивільним з деокупованих територій

У КПІ ім. Сікорського розробляють унікальний фільтр для води. Скриншот: kanaldim.tv

У брудній воді з калюжі можуть бути бактерії та віруси, що викликають кишкові інфекції чи лептоспіроз. Звичайний фільтр з цим не може впоратися. Втім зовсім скоро на українському ринку з'явиться річ, яка зможе очищати воду навіть у полових умовах. Деталі — у матеріалі "Ранку Вдома".

Новий фільтр для води з керамічною мембраною розробляють в Україні. Над проєктом працюють студенти і викладачі Київського політехнічного інституту імені Сікорського у рамках гранту від Національного фонду досліджень.

"Основна мета цього проєкту —  створення безпечної технології питної води, яка може допомогти людям в будь-якій точці України. Ця керамічна мембрана синтезується із повністю української сировини. Тобто це дуже великий плюс цієї керамічної мембрани, тому що ми не залежні від різних закордонних компонентів. Крім того, вона дозволяє очищувати воду від широкого спектра різних органічних неорганічних речовин, бактерій, вірусів", — пояснила кандидатка технічних наук Світлана Кирій.

Головна особливість нового фільтру — керамічна мембрана. Ця частина механізму відновлюється і фільтрує воду до п'яти років.

"Навіть якщо ви на виході маєте дуже брудну воду, ви можете пропустити її через цей фільтр — керамічну мембрану, і безпечно випити", — провадить науковиця.

Новий фільтр до свого першого обслуговування, може очистити понад 100 літрів води. Розробка всіма характеристиками перевершує класичний вугільний фільтр. Одна така мембрана коштує приблизно 120 гривень, але кінцева ціна буде відома тільки на етапі виходу на загальний ринок.

"Наша розробка стане у пригоді військовим, туристам або й жителям тих районів, де є перебої з водою. Наше головне завдання — розробити керамічну мембрану як замінник вугільних фільтрів в пляшках для води", — резюмувала студентка ХПФ КПІ ім. Сікорського Юлія Молчан.

Зараз розробка КПІ знаходиться на фінальному етапі випробувань. Після цього фільтр запатентували й він офіційно з'явиться у продажу.

Читайте також:

Прямий ефір