Перший успішний політ "кукурудзника" та відкриття КПІ — 31 серпня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо четвер, 31 серпня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

31 серпня 1947 року перший успішний політ здійснив український літак Ан-2, більш відомий як "кукурудзник". Він піднявся на висоту 1 200 метрів, зробив два великі кола і за 30 хвилин приземлився.

Наймасовіший у світі за всю історію авіації одномоторний біплан був спроєктований українською компанією "Антонов", а свою розмовну назву "кукурудзник" отримав тому, що спочатку це був сільськогосподарський літак для розпилення пестицидів і добрив.

Ан-2 посідає почесне місце в Книзі рекордів Гіннеса, як єдиний літак, що був у виробництві понад 60 років. Зараз у світі налічують понад тисячу "кукурудзників".

Голлівудському акторові Річарду Гіру виповнюється 74 роки. У його фільмографії десятки успішних стрічок, а серед здобутків престижні нагороди й мільйонна аудиторія прихильниць.

Чи не найвідоміша роль актора — багатій у мелодрамі "Красуня". Його партнеркою на екрані була Джулія Робертс.

Торік у своєму онлайн виступі на саміті перших леді та джентльменів у Софії Київській Річард Гір засудив Росію і назвав війну в Україні найбільшою, яку він бачив у своєму житті. 

Актор продав на аукціоні свій рідкісний автомобіль "Ягуар", а кошти передав організаціям, що допомагають біженцям.

31 серпня 1898 року урочисто відкрився Київський політехнічний інститутодин із найбільших технічних вишів Європи. Спершу там було чотири відділення: механічне, інженерне, сільськогосподарське та хімічне.

На перший в історії навчального закладу курс вступили 360 студентів. Зараз Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут" має ім'я свого відомого випускника авіаконструктора Ігоря Сікорського.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір