Петриківський розпис на зброї: як роботи української майстрині допомагають ЗСУ

Анна Косих. Скриншот: kanaldim.tv

У руках Анни Косих використане озброєння перетворюється на витвори мистецтва. Майстриня розмальовує гільзи та тубуси Петриківським розписом. Такі вироби продаються на аукціонах. Зібрані кошти передають на потреби ЗСУ, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Анна Косих — з Дніпра. Народним мистецтвом захопилася ще в дитинстві. Згодом дівчина здобула педагогічну освіту і вже сама почала вести гурток із Петриківського розпису у місцевій школі мистецтв. Паралельно розписували ним різноманітні предмети. Виробами майстрині зацікавилися місцеві. Почали з'являтися перші клієнти.

Власна справа розвивалася, допоки росіяни не прийшли з великою війною до України.

"Виїжджати я нікуди не планувала. Я залишалась вдома. Звісно, навчальні заклади закрились і роботи до вересня не було. Спочатку я нічим не займалася, намагалась усвідомити, що відбувається та як жити далі", — зізналася майстриня Анна Косих.

Згодом майстрині запропонували розмалювати залишки використаного озброєння.

"Пропозиції прозвучали від двох різних людей. Колега запропонувала розмальовувати сувеніри з фронту — гільзи та тубуси. Її ідея полягала у тому, щоб ці артефакти, як витвори мистецтва, продавати на аукціонах. Я з задоволенням на це погодилась. Водночас подібна пропозиція надійшла від незнайомої мені жінки, в соцмережах", — провадить Анна Косих.

Тож майстриня взялася майже одночасно за два проєкти. Розмалювала тубус від "Джавеліна" і від протитанкового гранатомета. Останній привезли з-під Бахмута.

Зараз майстриня зображує Петриківський розпис на всьому використаному озброєнні, яке їй привозять з фронту. Працює у власному помешканні, покриває вироби лаком уже на подвір'ї будинку, де мешкає. Сусіди звикли до її ремесла і часто допомагають занести готову річ назад до квартири.

"Нещодавно в мене був тубус для транспортування самого "Джавеліна". Це величезна конструкція, вища за мене та ширша у два рази. Без допомоги я б не обійшлася, бо сам тубус треба повернути, винести на вулицю, чи просто підняти", — резюмувала Анна Косих.  

Усі артефакти Анна Косих виставляє на аукціони. Зібрані кошти відправляє на потреби українських військових.

Також цікаво: Українка створює унікальні вітражі

Прямий ефір