"Це TikTok радянського періоду": як майстри з Маріуполя реставрують старі вивіски у Києві

Реставрація старих вивісок у Києві. Скриншот: kanaldim.tv

Маріупольська команда БФ "Має значення" вирішила відновлювати давні київські вивіски. До повномасштабного вторгнення ентузіасти займались реставрацією у рідному Маріуполі. Відновлення однієї вивіски зазвичай займає декілька тижнів і складається з етапів демонтажу, розбору, очищення, відновлення зруйнованих частин, фарбування та повної збірки. Як це відбувається, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

Іржавий каркас, потріскана фарба частково знищені часом літери, які складаються у майже забуте словосполучення "Кольорове фото". Ця історична вивіска була створена 1978 року і відтоді жодного разу не оновлювалася.

"Це Instagram, Facebook та TikTok радянського періоду, якщо зараз всі рекламують свій бізнес там, то тоді люди рекламувалися завдяки цим вивісками. Це дуже крута історія, яку ми хочемо зберегти для наших нащадків", — пояснив засновник Благодійного фонду "Має значення" Ярослав Федоровський.

Відновлення однієї вивіски зазвичай займає декілька тижнів і складається з етапів демонтажу, розбору, очищення, відновлення зруйнованих частин, фарбування та повної збірки.

Головне завдання зробити так, аби на вивісці залишилось якомога більше оригінальних частин. Цим займається окрема майстерня, котра спеціалізується на реставрації старовинних речей.

"Мені запропонували приєднатися до волонтерського руху. Це мене зацікавило, тому що я сам киянин і люблю своє місто, його історію. Ми намагаємося відновити те, що було, це і кольори й текстури", — пояснив власник реставраційної майстерні Павло Левченко.

Першою пам'яткою, яку відреставрували команда "Має значення", стала вивіска найстарішої квіткарні Києва.

"Ми відновили основні кольори, захистили їх вивіску від птахів, додали її освітлення, що буде привертати більше уваги. Це дуже допомагає зберегти автентичність Подолу. Це старовинний район. Такі от атрибути підкреслюють старовинну архітектуру", — додав співорганізатор БФ "Має значення" Леонід Мамашвілі.

Відновлення вивіски "Квіти" тривало понад три тижні, а вартість реставрації становила майже 60 тисяч гривень. Головними спонсорами проєкту виступили небайдужі кияни.

Власники найстарішої квіткарні Києва досі не можуть повірити, що їхня невеличка крамниця отримала нове обличчя.

"Ця вивіска висіла у нас дуже давно. На неї вже не звертали уваги, бо вона була стара. Це не може бути некрасиво. Це пам'ятка, ця реставрована вивіска нагадує про історію цього місця", — зізналася власниця магазину "Квіти" Лариса Варварук.

Команда благодійного фонду "Має значення" планую продовжити реставрацію історичних вивісок у Києві і поступово розповсюдити ініціативу на інші міста країни.

Також цікаво: Реставрував старовинні двері Києва: історія загиблого героя Сергія Миронова

Прямий ефір