Окупація Чехословаччини та серпневий путч у Москві — 21 серпня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо понеділок, 21 серпня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

У ніч проти 21 серпня 1968 року розпочалася окупація Чехословаччини радянськими військами. На територію суверенної держави вдерлися близько 200 тисяч солдатів та, за різними оцінками, від двох до семи тисяч танків.

З початку 1968 року у Чехословацькій Соціалістичній Республіці був узятий курс на реформи. Ними хотіли розширити права та свободи громадян. За цим із занепокоєнням спостерігали з Москви і після низки антикомуністичних протестів ввели війська для придушення так званої "Празької весни".

У містах почалися протести проти загарбників, які переросли в заворушення. Жертвами стали понад 70 мирних мешканців, сотні були поранені. В результаті Чехословаччину окупували. Радянські війська залишилися в країні до 1991 року.

Цього дня 1991 року у Москві закінчився триденний серпневий путч. Ці події призвели до остаточного розпаду Радянського Союзу. Спроба державного перевороту була організована самопроголошеними Державним комітетом з надзвичайного стану.

Від влади хотіли усунути президента СРСР Михайла Горбачова, а в країні встановити військово-диктаторський режим. Тодішні республіки СРСР переворот не підтримали. В різних містах відбулися протести.

Серпневий путч закінчився провалом для його ініціаторів. Вже 24 серпня 1991 року на позачерговій сесії Верховної Ради УРСР був ухвалений "Акт проголошення незалежності України".

У грудні Радянський Союз, який проіснував майже 69 років, остаточно ліквідували. З його розпадом державний суверенітет отримали 15 республік.

21 серпня 2013 року сирійська влада використала хімічну зброю проти цивільних громадян у передмісті Дамаска. За різними оцінками, жертвами ракетних атак з використанням нервово паралітичного газу зарин стало від 300 до майже двох тисяч людей. Значна частина це діти.

Світова спільнота засудила використання забороненої міжнародними конвенціями хімічної зброї. Проте режим Асада, підтриманий Кремлем, довго заперечував її наявність.

Через кілька тижнів після трагедії сирійська влада все ж підписала низку міжнародних угод зі знищення хімічної зброї. Втім, на цьому хімічні атаки проти цивільного населення під час конфлікту у Сирії не припинились.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір