Реформа освіти: які зміни відбулися в українських школах

Реформа освіти в українських школах. Скриншот: kanaldim.tv

Україна розпочала реформування шкільної освіти ще у 2016 році з орієнтацією на ключові принципи сучасної освіти, застосовані в країнах Європейського Союзу. У багатьох школах вже впроваджено оновлені шкільні програми для української та зарубіжної літератури. Також змінені підходи до викладання предметів мистецтва та національної безпеки, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Реформа шкільної освіти в Україні розпочалась у 2016 році. Орієнтується вона на базові принципи сучасної освіти в країнах ЄС. Зміни давно назріли, адже радянська модель навчання мала багато проблем, хоча деякі з них не розв'язані й досі.

"Зокрема, це проблема того, що наша освіта теоретична. Не дає практичних навичок для учнів, які потрібні не тільки в професійній діяльності, а й у повсякденному житті", — пояснив експерт у галузі освіти Володимир Бахрушин.

Труднощів додала пандемія коронавірусу — не всі освітні заклади були готові до дистанційної форми навчання. Всеукраїнська школа онлайн запрацювала досить оперативно, однак вона не розв'язала проблеми, а посилила її, вважають експерти. Реформування потребує матеріально-технічне забезпечення шкіл, а особливо кабінети природничих наук: фізики, хімії та біології. Трохи краща ситуація з інформатикою.

"Якщо казати про цифрові компетентності, які передбачені Радою Європейського Союзу, то вони потребують не просто вивчення інформатики, а використання у процесі навчання", — резюмував Володимир Бахрушин.

Найбільшу загрозу для системи освіти створило повномасштабне вторгнення Росії. Тисячі навчальних закладів в Україні були зруйновані або пошкоджені. З часом ті, що вціліли, повернулися до дистанційної форми навчання або ж терміново облаштовували укриття, щоб розпочати заняття офлайн.

В рамках реформи Нової української школи заклади отримали новенькі підручники, інтерактивні дошки, додаткові матеріали для вчителів. Педагоги пройшли курси з підвищення кваліфікації та ознайомилися з новими методами роботи.

"Ми бачимо вже зараз у шостому класі певні результати. Цей учень не боїться висловлювати свою думку. Це учень, який хоче показати свою творчість", — повідомив директор опорного закладу освіти "Червонослобідський ліцей" Михайло Шульга.

Один із недоліків реформи Нової української школи — недостатнє забезпечення підручниками учнів 5-6 класів. Серед плюсів — оновлена шкільна програма з української та зарубіжної літератури, а також з історії України. Всі російські твори з підручників вилучені. Змінені програми з курсів "мистецтво" та "захист України".

Щодо скорочення кількості предметів у школі думки освітян різняться. Щодо збільшення академічного навантаження на вчителя до 36 годин на тиждень відгуки вкрай негативні. Педагоги сподіваються, що цю ініціативу не втілять у життя. Школярів потрібно вчити практичним навичкам і впроваджувати інклюзивне навчання.

Аби реалізувати в Україні європейські стандарти освіти потрібен час. Але процес розпочався і він закріплений на законодавчому рівні. Завдяки міжнародним донорам та благодійним організаціям поступово відбувається відновлення пошкоджених закладів освіти.

Читайте також: Повернутися "До школи знов": про якісну "підземну освіту" та гранти для старшокласників говоримо зі співзасновницею savED Ганною Новосад

Прямий ефір