Прем'єра першого в історії мультфільму зі звуком та день народження Юрія Іздрика — 16 серпня в історії 

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо середу, 16 серпня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

16 серпня 1930 року у США відбулась прем'єра першого в історії кольорового мультфільму зі звуком. Його випустила компанія Metro-Goldwyn-Mayer. Шестихвилинний мультфільм про пригоди жабеняти Фліпа створив автор знаменитого Мікі Мауса — аніматор Аб Айверкс. Кадри з першого кольорового та звукового мультфільму у 2000 році у своєму кліпі використав відомий американський репер Емінем.

Співачка Мадонна відзначає день народження 16 серпня. З рідного Мічигана до Нью-Йорка вона переїхала у 19 років. У мегаполісі почала займатися танцями і працювала моделлю. Проте її потенціал розгледіли не одразу. Звернув увагу на талановиту співачку та підписав з нею контракт один із найвпливовіших музичних магнатів у світі Сеймур Стайн.

За свою 40-річну кар'єру Мадонна випустила десятки хітів, а її ім'я занесене до Книги рекордів Гіннеса, як найбільш комерційно успішна співачка — понад 300 мільйонів проданих альбомів. Мадонна одна зі світових зірок, яка засудила варварське вторгнення Росії до України.

16 серпня 1962 року на Івано-Франківщині народився відомий український літератор Юрко Іздрик. Перші його вірші з'явились у 1990-х роках у самвидавних журналах. Визнання до письменника прийшло з виходом роману "Воццек". Перший наклад розійшовся за тиждень. Колосальний успіх мала і наступна книжка "Таке". У 2009 році збірка отримала відзнаку Книга року BBC.

Іздрик пише постмодерністські тексти та вірші, що, за словами поета, з'явилися з кохання. Він відомий як художник. Роботи Іздрика зберігаються у приватних колекціях та галереях України, Польщі, Німеччини, Австрії, Іспанії, США й Таїланду.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір