Заснування "Ордену княгині Ольги" та ювілей Лілії Подкопаєвої — 15 серпня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо вівторок, 15 серпня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

15 серпня день народження святкує голлівудський актор, режисер та сценарист Бен Аффлек. Він народився у 1972 році у Каліфорнії, в родині медика та вчительки. Перші ролі на початку 1990-х років не принесли йому ані успіху, ані слави.

Проте Аффлек не зневірився. Разом із другом, тоді ще невідомим Меттом Деймоном, він написав сценарій фільму "Розумник Вілл Хантінг". Стрічка з бюджетом у 10 мільйонів доларів зібрала у прокаті понад 200 мільйонів. За сценарій до фільму Аффлек та Деймон отримали "Оскар" та "Золотий глобус". Це і стало їхнім квитком до світу великого кіно.

Торік Бен Аффлек одружився зі співачкою Дженніфер Лопес. Таємна церемонія відбулася в Лас-Вегасі. Зіркове подружжя підтримало Україну у боротьбі за свободу і незалежність. Джей Ло виступили на благодійному заході, який був організований на підтримку українського народу, а Бен Аффлек обговорив із керівником офісу президента Андрієм Єрмаком шляхи для підтримки нашої країни.

Своє 45-річчя святкує титулована українська гімнастка Лілія Подкопаєва. Спортом уродженка Донецька почала займатись у п'ять років.

"Ми прийшли працювати на результат", — сказала тоді тренеру бабуся Подкопаєвої, яка привела онуку на заняття.

Вже у 17 років на Олімпіаді в Атланті в присутності колишнього президента США Білла Клінтона, а також 45 тисяч глядачів, українка виконала свій найвідоміший, надскладний і неповторний елемент — подвійне сальто вперед із поворотом на 180 градусів, за що отримала найвищий бал від журі й своє друге "золото" Олімпіади.

Загалом за спортивну кар'єру Лілія Подкопаєва здобула 45 золотих, 21 срібну та 14 бронзових медалей. Тривалий час спортсменка проживає у Сполучених Штатах Америки, але постійно підтримує рідну країну, зокрема бере участь у благодійних заходах, закуповує військовий одяг і медичне обладнання.

15 серпня 1997 року заснували "Орден княгині Ольги" — одну з найпочесніших нагород України. Її присуджують тільки жінкам за видатні заслуги. Наприклад, у спорті, науці, культурі, благодійності, вихованні дітей і багатьох інших сферах діяльності.

У березні 2023 року за присутності Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша президент Володимир Зеленський вручив державні нагороди жінкам, які відзначилися в захисті суверенітету і територіальної цілісності України.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір