Чим вразить відвідувачів Burning Man український "Храм їжака"

Артоб'єкт "Храм їжака". Скриншот: kanaldim.tv

На щорічному фестивалі незалежного мистецтва Burning Man Україна представлятиме військовий меморіал із протитанкових їжаків "Храм їжака". Усередині на протитанкових їжаках розмістять історії загиблих українських воїнів. Фестиваль триватиме з 27 серпня до 4 вересня у пустелі Блек-Рок у Неваді (США). Після фестивалю у "Храмі їжака" проведуть збір донатів на купівлю реанімобілів для військових, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Семиметровий їжак із протитанкових їжаків. Гігантський військовий меморіал представлять українці у Сполучених Штатах Америки. Він стоятиме просто посеред пустелі в Неваді, де наприкінці серпня відбудеться щорічний фестиваль незалежного мистецтва Burning Man.

"Burning Man — це люди, які раз на рік будують місто в пустелі. Місто, де не ходять гроші, де нема комерційних взаємовідносин, де панує свобода самовираження та радикальне включення. Хтось називає це соціальним експериментом, хтось місто утопія", — співавтор ідеї військового меморіалу "Храм їжака" Ярослав Корець.

Митець зібрав близько 30 однодумців, які створили конструкцію для фестивалю. Вона вже пливе у морському контейнері до Сполучених Штатів.

Основа "Храму їжака" — це металевий каркас. Його збирали в київській майстерні Дмитра Зінов'єва. Цьогоріч його команда представила інсталяцію української хати на станції Академік Вернадський в Антарктиді. На черзі — артоб'єкт у пустелі. Для нього використали близько трьох тонн металу.

"З моменту заїзду першого матеріалу на виробництво до моменту завантаження в контейнер для відряджання знадобилося 14 днів. Працювали майже цілодобово", — розповів співавтор проєкту "Храм їжака" Дмитро Зінов'єв.

Габарити інсталяції стали справжнім викликом для майстрів. Щоб приварити їжаку одну ногу, довелося залучити п'ятьох людей.

Ще один виклик — протитанкові їжаки. Ними заповнене пузо їжака. Спершу команда планувала зварити їх з металу, однак тоді інсталяція важила б до 20 тонн. Все це висіло б над головами гостей фестивалю.

"Ми шукали різні варіанти, з чого робити протитанкові їжаки. Яка має бути конструкція, які вона має витримувати навантаження. Тому що в пустелі вітер до 40 метрів на секунду. Він зносить все на своєму шляху. Це ураган", — пояснив співавтор проєкту "Храм їжака" Олександр Слободяник.

Дерев'яні протитанкові їжаки, яких не відрізнити від металевих, зробили в київській майстерні Олександра Слободяника. Загалом з фанери вирізали 80 півтораметрових протитанкових їжаків. Ще три — справжніх металевих, позичили на одному з київських блокпостів. Завершує композицію маскувальну сітку. Нею планують накрити "Храм їжака".

Саму конструкцію майстри тренувалися збирати в Україні. Для цього довелося залучити підіймальний кран.

"В Америці це все будуть збирати звичайні люди, не монтажники металевих конструкцій. Тому ми пробували збирати їжака, все вийшло. Принаймні, більшу частину точно можна зібрати", — провадить Олександр Слободяник.

На виробництво артоб'єкта команда отримала грант від організаторів Burning Man. Проєкт "Храм їжака" створили в пам'ять про українських героїв та всіх, хто став жертвою війни. Їхні історії покажуть на фестивалі.

"Після публікації на Facebook до нас почали писати різні люди, які хочуть відправити якусь річ військового, який загинув. Зі мною зв'язалася дівчина, яка відправляє вишиванку свого загиблого чоловіка. Вони в ній одружувалися, і він нікому не дозволяв до неї доторкатися. Він вважав її своїм оберегом, і у них разом була мрія поїхати на Burning Man ", — резюмував Олександр Слободяник.

Усі пам'ятні речі розмістять на протитанкових їжак.

"Сам цей їжак — це павільйон, який повинен привернути до себе увагу. Люди будуть підходити й бачити історії реальних українців, які мріяли побувати на Burning Man. Вони мріяли бути в цей час там, в пустелі, і точно не у вигляді фотографії", — зауважив співавтор ідеї військового меморіалу "Храм їжака" Ярослав Корець.

Після фестивалю у "Храмі їжака" проведуть збір донатів на купівлю реанімобілів, що рятуватимуть військовим життя.

Читайте також: Львівська компанія створила 3D-модель "Софії Київської" на випадок руйнування собору

Прямий ефір