Ліквідація Запорізької Січі та капітуляція Японії у Другій світовій війні — 14 серпня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо понеділок, 14 серпня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

14 серпня 1775 року ліквідували Запорозьку Січ — козацьку державу на півдні України. Відповідний маніфест видала російська імператриця Катерина II. Запорожців звинуватили у захопленні й присвоєнні чужої власності та намаганні створити незалежне керування, а все майно, архіви й коштовності вивезли до Петербурга. Більша частина запорізьких козаків, які не бажали підкорятися російському царату, втекли до Османської імперії. Там 1792 року на дельті Дунаю вони заснували Задунайська Січ.

Цього дня 1873 року на Львівщині народився Іван Боберський. Він просував ідеї здорового способу життя, тож не випадково створив перший стадіон для українців у Львові, а також редагував і видавав перші українські спортивні видання. Бувши очільником спортивно-гімнастичного товариства "Сокіл", популяризував такі види спорту, як легка атлетика, футбол, бокс, хокей, лижі. Сьогодні ім'я Івана Боберського носить Львівський державний університет фізичної культури.

14 серпня 1945 року Японія прийняла Потсдамську декларацію урядів США, Великої Британії та Китаю щодо умов її капітуляції у Другій світовій війні. Вже наступного дня в ефірі Національного радіо про це повідомив імператор Японії Хірохіто. Визнати беззастережну поразку японці погодилися після бомбардування Хіросіми та Нагасакі американськими літаками, а також успіху наземної операції в Маньчжурії.

Історичний акт про капітуляцію Японії був підписаний вже 2 вересня 1945 року в Токійській бухті на борту американського лінкора "Міссурі". Церемонія підписання тривала 20 хвилин. Акт про капітуляцію Японії поклав кінець Другій світовій війні, яка тривала шість років. Тоді загинули щонайменше 80 мільйонів людей.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір