З війни — в IT-сферу: що відомо про освітні проєкти для ветеранів

Військові прагнуть опанувати IT-спеціальності. Скриншот: youtube.com/@MainAcademy, kanaldim.tv

Пережити пекло війни, пройти реабілітацію та отримати новий фах, або підвищити кваліфікацію. Адаптувати ветеранів до цивільного життя пропонують безліч організацій, які влаштовують безплатні освітні курси й супроводжують їхніх слухачів до працевлаштування. Більше про такі проєкти дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

Один з найпопулярніших запитів військових — це ІТ. Його намагаються задовольнити різні фонди та організації. Зазвичай в освітніх проєктах створюють ще й групи підтримки для ветеранів. Часто це і вивчення англійської мови. Також передбачене кар'єрне консультування, повідомила кейс менеджерка мобільного офісу Veteran Hub Евеліна Соколовська.

Допомогти охочим стартувати в ІТ з нуля без здібностей до програмування покликаний проєкт компанії SoftServe, яка пропонує українським ветеранам, ветеранам і членам їхніх родин безоплатне навчання за напрямком "Тестування програмного забезпечення". Заняття відбуватимуться двічі на тиждень по дві години на день в онлайн форматі.

"Зараз також є класна пропозиція від Main Academy. Вони створили безплатне навчання для військових та ветеранів. Але це навчання повного дня. Це як ходити в університет п'ять днів на тиждень", — розповіла кейс менеджерка мобільного офісу Veteran Hub Евеліна Соколовська.

Для навчання у цій академії є певні передумови. Потрібно пройти базовий демокурс, потім виконати тестове завдання. Далі — співбесіда. Зазвичай підсумковою роботою після подібних курсів є створення власного проєкту. Свої ідеї учасники можуть пропонувати безпосередньо роботодавцям.

"Під час проходження курсу вони зазвичай роблять якийсь пілотний проєкт, комунікують, часто залишаються у командах. Такі проєкти допомагають з працевлаштуванням", — провадить Евеліна Соколовська.

Наприклад, у Києві є навчальні ІТ-курси, де учасники бойових дій можуть опанувати нову професію. Випускникам обіцяють дистанційне працевлаштування в іноземній компанії.

Український стартап Nanit Robot запустив курс з робототехніки для дорослих "Розумний дім". Тут можна вивчити основи електроніки, автоматизації та програмування. Нині 60% слухачів — це військові, які прагнуть розвиватися та вдосконалювати себе й країну.

Читайте також: В Україні досліджували головні потреби та запити ветеранів — інтерв'ю з представницею Українського ветеранського фонду

Прямий ефір