Світовий рекорд української легкоатлетки та початок боїв за Іловайськ — 10 серпня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо четвер, 10 серпня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

Українському письменнику Любку Дерешу сьогодні виповнюється 39 років. Уродженець Львівщини здобув освіту бухгалтера, втім, ніколи не працював за фахом.

Свою дебютну книгу написав у 16 років. Це був роман "Культ", який одразу здобув популярність за кордоном і був перекладений кількома іноземними мовами. Згодом вийшли друком національні бестселери "Поклоніння ящірці", "Архе", "Намір", "Трохи пітьми".

Головні герої творів Любка Дереша — підлітки, а в центрі сюжету —  історії з їхнього життя. Письменник намагається правдиво показувати життя своїх героїв. Тому сучасний сленг у його творах — невіддільна частина розповіді.

10 серпня 1995 року українська легкоатлетка Інеса Кравець, підкоривши довжину у 15,5 метрів, встановила світовий рекорд із потрійного стрибка та здобула "золото" на Чемпіонаті світу у шведському Гетеборзі. У власному успіху спортсменка не сумнівалася.

"Я була дуже добре підготовлена. Протягом секунд стрибка я мріяла лише про одне — потрапити на планку", — поділилася Інеса Кравець після блискучого виступу.

Перші дві спроби виявилися невдалими, однак третя завершилася успіхом. Рекорд українки протримався майже 26 років до Олімпіади-2020 у Токіо. Його побила спортсменка з Венесуели, стрибнувши на 17 сантиметрів далі.

За свою спортивну кар'єру Інеса Кравець здобула десятки міжнародних нагород, зокрема і "золото" на Олімпіаді в Атланті 1996 року.

Цього дня 2014 року в Іловайську розгорнулась одна з найстрашніших битв для української армії у війні на Донбасі. Українські військові витісняли проросійських бойовиків, яких активно підтримували збройні сили РФ.

Отримавши контроль над Іловайськом, військові ЗСУ могли б відрізати постачання російського озброєння та підкріплення до тимчасово окупованого Донецька. Кровопролитні бої тривали майже місяць.

Українських військових оточили. Росія виступила з пропозицією про гуманітарний коридор, який нібито гарантуватиме військовим безпечний вихід з Іловайська. Та це виявилося черговою брехнею.

29 серпня колони українських солдатів на виході з міста були атаковані й розстріляні ворожою армією. В Іловайському котлі, згідно з офіційними даними, загинуло щонайменше 366 українських військових. Ще 429 отримали поранення, а близько 300 потрапили в полон.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір