Кримінальна справа проти "Українського вісника" та ювілей Олександра Пономарьова — 9 серпня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо середу, 9 серпня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

Сім успішних музичних альбомів, 400 нагород і мільйонна аудиторія прихильників. Це досягнення легендарної співачки Вітні Г'юстон, яка народилася 9 серпня 1963 року в американському місті Ньюарк.

Суперзіркою вона стала 1992 року. Тоді світ побачив фільм "Охоронець", де Г'юстон виконала не тільки головну роль, а й саундтрек. Композиція I Will Always Love You принесла співачці три премії "Ґреммі" і розійшлася по світу тиражем 43 мільйони копій, що зробило її одним з найбільш продаваних треків в історії.

Діапазон її голосу — п'ять октав. Про історію життя співачки розповідає фільм "Вітні. Я хочу танцювати з кимось". Один з авторів Клайв Девіс — продюсер співачки.

Цього дня у 1971 році слідчим відділом КДБ при Раді Міністрів УРСР була порушена кримінальна справа за фактом виготовлення та розповсюдження журналу "Український вісник". Перші п'ять випусків непідцензурного видання вийшли зусиллями В'ячеслава Чорновола.

"Український вісник" розповідав правду про політичні репресії в Україні та хроніку українського національного спротиву, видавав заборонені твори. Друкувалися у ньому такі борці за незалежність країни, як Іван Дзюба, Василь Стус, Василь Симоненко.

"Український вісник" нелегально переправляли за кордон, перекладали англійською і французькою мовами. У січні 1972 року видання було зупинене та причетні до нього культурні діячі заарештовані, зокрема В'ячеслав Чорновіл.

Лише у 1987 році "Український вісник" відновив свою діяльність, але вже за два роки був виданий останній випуск часопису.

Співак Олександр Пономарьов відзначає ювілей — 50 років. Свою першу пісню він написав у 12 років і навіть виконав її під вікнами коханої — однокласниці, якій присвятив твір.

Перший успіх прийшов до артиста 1993 року, коли він став тріумфатором музичного фестивалю "Червона рута". Йому першому випала честь представляти Україну на міжнародному пісенному конкурсі Євробачення у 2003 році. 

Своїм глибоким чистим тенором Пономарьов підкорив мільйони слухачів. Діапазон його голосу — три октави. Найвідоміші композиції "Він чекає на неї", "Варто чи ні", "Ніченькою темною".

У 2022 році Пономарьов створив і разом з іншими українськими виконавцями записав воєнний хіт "Україна переможе". Артисти також представили відеокліп, який має понад 30 мільйонів переглядів на YouTube.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір