День військ зв'язку та кібербезпеки ЗСУ і початок "культурної революції" у Китаї — 8 серпня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо вівторок, 8 серпня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

8 серпня 1966 року у Китаї проголосили початок культурної революції. Політична кампанія, ініційована лідером Комуністичної партії країни Мао Цзедуном була спрямована на позбавлення від старої культури, дискредитацію та знищення політичної опозиції. Також встановлення режиму одноосібної влади Цзедуна.

Культурна революція обернулася хвилею насильства, кровопролиття і руйнуванням культурних пам'яток. Вона тривала 10 років і завершилася тільки зі смертю її ініціатора Мао Цзедуна.

Офіційна кількість постраждалих достеменно невідома, та це близько 100 мільйонів осіб, сотні тисяч з яких — загинули. Через п'ять років Китайська комуністична партія визнала культурну революцію помилкою, а діяльність її вершителів засудили не лише на батьківщині, а й у світі.

У ніч проти 8 серпня 2008 року Росія вдерлася до Грузії. Приводом для цього стала підтримка Кремлем сепаратистів в Абхазії та Південній Осетії. Російська авіація нещадно бомбила 9 з 12 регіонів Грузії, порти та стратегічні об'єкти. Активне протистояння тривало п'ять днів.

12 серпня Росія підписала угоду про припинення вогню за посередництвом ЄС, але продовжувала бомбардування країни. Сотні цивільних і військовослужбовців були вбиті і поранені, тисячі людей стали вимушено переміщеними особами.

Грузія втратила контроль над Абхазією та Північною Осетією, а вже за два тижні Кремль визнав так звану "незалежність" цих двох регіонів. Світова спільнота не відреагувала належним чином на війну проти Грузії, і вже 2014 року Росія розпочала збройну агресію проти України.

Сьогодні в Україні відзначають День військ зв'язку та кібербезпеки ЗСУ. Історія вітчизняних військових-зв'язківців бере початок з 1917 року, коли в Українському Генеральному військовому штабі створили відділ зв'язку, який поряд зі спеціальними радіо телеграфного сотнями існував і за Павла Скоропадського. Такий самий відділ був і за часів Директорії.

У сучасних війнах якісний та стабільний зв'язок між підрозділами — це запорука вдалого виконання бойових завдань, а отже перемоги. Військові зв'язківці також мають справу з веденням кібервійни.

Фахівці, які входять до цього виду військ, завдають ударів російським пропагандистським онлайн-ресурсам та захищають від атак українську мережу. Зараз українські зв'язківці ціною власного життя захищають незалежність та територіальну цілісність України.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір