Вплив погоди на організм: експерти пояснили, як позбутися метеозалежності

Як уникнути метеозалежності. Скриншот: kanaldim.tv

Різка зміна погоди провокує поганий настрій та погіршення самопочуття. Такий стан називають метеозалежністю. Побороти її можна лише в одному випадку. Деталі — у матеріалі "Ранку Вдома".

То спека, то холод. Різкі зміни погоди вже давно нас не дивують. Утім, багато людей фізично реагує на такі температурні перепади. Це називають метеопатією, або ж метеочутливістю.

"Іде атмосферний фронт. Це фактично турбулентний потік атмосферних фронтів, водяної пари, хмар. Вони перемішуються й генерують інфразвук. Щобільше, хмари — це фізико-хімічний об'єкт де змішуються заряди. Фронт, який рухається, генерує не тільки інфразвук, а й низькочастотні електромагнітні хвилі, які фактично розповсюджуються на сотні кілометрів. Тому часто буває так, що людина передчуває зміни погоди, бо їй починає щось боліти", — пояснив професор біофізики та медичної інформатики Інституту біології медицини КНУ Віктор Мартинюк.

Віктор Мартинюк вивчає питання впливу атмосферної та космічної погоди на організм людини понад 20 років. За його словами, за добу до магнітної бурі або зміни погоди, рух крові уповільнюється.

На макрознімках капілярів людини добре видно, що зазвичай кров —  однорідна рідина. Натомість під час бурі у крові утворюються грудочки. Ці згущення підвищують ризик інфарктів та інсультів.

"Було показано, що в першу чергу є певні функціональні розлади в роботі серцево-судинної системи", — провадить Віктор Мартинюк.

Деякі науковці пояснюють таку поведінку крові наявністю в ній заліза, яке може реагувати на зміни магнітного поля. Та це лише припущення.

Однак те, що вплив на організм є, це факт. Про це свідчать результати міжнародного дослідження, під час якого вимірювали показники здоров'я машиністів і водіїв електропоїздів, тролейбусів і метро. Умови, в яких вони працюють, можна порівняти з потужними магнітними бурями. Своєю чергою, вітчизняні спеціалісти провели схожі досліди з тваринами.

"Возили тварин в електропоїздах протягом трьох годин. Ефекти є, вони пов'язані, в тому числі з порушеннями ліпідного обміну. Вони є показниками розвитку гіпертонічної хвороби й розвитку атеросклерозу", — додав науковець.

Кардіологи підтверджують, що різкі зміни погоди — стрес для людини. Аби впоратися з ними, організм посилено виробляє гормони тривоги. Звідси й проблеми. Для зменшення негативного впливу спеціалісти радять підвищувати стресостійкість.

"Все, що приносить вам задоволення, заспокоює, викликає позитивні емоції. Це може бути їжа, спорт, якась діяльність, хобі, мандри, море, річка, озеро. Все це позитивно впливає на роботу наших адаптаційних механізмів", — резюмував професор Віктор Мартинюк.

У дні зниження атмосферного тиску у людей із захворюваннями серця може турбувати задишка. Якщо підвищена вологість, у повітрі зменшена кількість кисню, то це викликає слабкість та ломоту у суглобах. Сильний вітер подразнює рецептори шкіри й збуджує нервову систему. При цьому навіть така метеочутливість не хвороба, а лише симптом, які свідчить про "неполадки" в організмі. Над ними й треба працювати.

Також цікаво:

Прямий ефір