День народження Марії Заньковецької та поява шампанського — 4 серпня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо п'ятниця, 4 серпня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

4 серпня 1668 року французький монах П'єр Періньйон з Шампані подарував світу шампанське. Ігристі вина існували й раніше. Періньйон розробив принципи, яких виробники шампанського дотримуються й досі. Секрет полягає в правильному і гармонійному поєднанні червоного і білого винограду, і, що важливо, з декількох виноградників.

Вона могла затопити театр сльозами. Це не було перебільшенням. Під час її гри дехто з надто чутливих глядачів дійсно втрачав свідомість. Так, драматург Панас Саксаганський писав про примадонну української сцени Марію Заньковецьку. Сьогодні виповнюється 169 років від дня її народження.

Найвідоміша роль акторки — Наталка Полтавка. З перших хвилин виступу талант Заньковецької захоплював глядача і не відпускав до останнього слова на сцені.

Вона сама створювала костюми. Спершу на папері. Вже з ескізів їй шили вбрання. Якось до ролі циганки Ази Марія Заньковецька сама вийняла у ромів браслети, сережки і срібні дукачі.

Цього дня в 1944 році голландська поліція заарештувала Анну Франк. Нацисти виявили 15-річну дівчину, її рідних та друзів родини, у таємному укритті будинку в Амстердамі. Єврейська родина там ховалася від фашистів. У таємному укритті Франк та інші провели понад два роки.

У сховку дівчинка вела щоденник. Це були листи вигаданій подрузі Кітті. Щоденник, який став одним із найвідоміших письмових свідчень Голокосту, опублікував батько Анни через два роки після смерті доньки.

Дівчинка померла 1945 року в концтаборі Берген-Бельзен від тифу. За кілька тижнів концтабір був звільнений британськими військами. Щоденник Анни Франк переклали понад 60 мовами й екранізували.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір