Це допомога за принципом "рівний — рівному", — представниця Міністерства ветеранів Світлана Березіна про проєкт "Помічник ветерана"

Світлана Березіна. Фото: ukrinform.net

Помічники ветеранів — це люди, які підтримуватимуть військових, під час інтеграції в цивільне життя. Про експериментальний проєкт "Помічник ветерана" говоримо з гендиректоркою директорату євроінтеграції Міністерства у справах ветеранів України Світланою Березіною. Деталі — в інтерв'ю "Ранку Вдома".

— Розкажіть, будь ласка, на кого орієнтований цей проєкт і що саме має на меті?

— Мета цього проєкту — розробити і випробувати механізм персоналізованої підтримки наших ветеранів та членів їх родин. Ми вивчили досвід закордонних таких країн, як Сполучені Штати Америки, Хорватія, Великобританія, опрацювали попит. Тобто ми вивчали питання, чи потрібна ветеранам така підтримка? Ми отримали підтвердження і відповідно розробили даний проєкт.

Що будуть робити помічники ветеранів? Чого потребують ветерани?

— Помічники ветеранів надаватимуть самим ветеранам та їхнім родинам, сім'ям загиблих героїв, супровід. Сучасна ветеранська політика — це історія не про пільги, а про можливості. Саме помічники мають допомогти розкрити ці можливості для успішної реінтеграції ветеранів. Наприклад, потрібна медична допомога чи послуги психолога — помічник допоможе з вибором.

Якщо необхідні послуги освітні, підвищити кваліфікацію, отримати нову спеціальність, також вказати де це можна отримати. Потім під запит ринку праці допомогти сприяти у працевлаштуванні.

Якщо є необхідність змінити сферу діяльності, навіть переїхати в іншу регіон, помічник ветерана сприятиме цьому. Тобто величезний спектр запитів та відповідних пропозицій мають забезпечувати наші помічники ветеранів.

В основному — це інформаційний, консультативний супровід. Але якщо необхідно піти з ветераном і сприяти в отриманні певної довідки, допомогти заповнити навіть елементарні бланки, то все це робитиме помічник ветерана.

Яку кількість ветеранів плануєте охопити в межах цього експериментального етапу?

— У нас такий непростий розрахунок. Ми виходимо з цифри — 400 помічників. Оскільки на кожного помічника передбачається до 100 ветеранів, тому прогнозуємо почати роботу з 40 тисячами ветеранів.

Хто саме може виконувати роль помічника і які вимоги висуваються до кандидата? Чи набрали необхідну кількість помічників?

— Основний принцип, яким ми керувалися — це рівний з рівним. Тобто помічниками ветеранів можуть стати самі ветерани, які вже пройшли цей шлях. Щоб це було певне менторство, щоб допомогти своїм побратимам. Помічником можуть стати члени родини ветеранів. Можуть стати члени родин загиблих. Наразі триває третя хвиля набору. Перша була у липні. Цього тижня проходить етап співбесід з цими кандидатами.

Відбір передбачає три рівні. Перший — при подачі заявки кандидата тестують. Ми перевіряємо теж готовність кандидатів до виконання таких обов'язків. На другому етапі — співбесіда вже офлайн з багатопрофільною комісією організовують адміністрації громад, в які будуть працювати помічники ветеранів. В цю комісію входять і представники Міністерства у справах ветеранів, представники обласної військово адміністрації, адміністрації громади, психологи, представники громадськості. Третій етап — проходження навчання та підвищення кваліфікації помічників ветеранів, яке буде тривати уже з початку серпня. Тривалість його три тижні.

Відібрані кандидати повинні успішно завершити навчання, скласти іспит, отримати сертифікат. Це вже завершальний третій рівень, який відкриває доступ до працевлаштування як помічника ветерана.

Які якості потенційного кандидата на посаду помічника ветерана ви б виокремили, окрім готовності і бажання допомагати?

— Звичайно, має бути терпіння, розуміння, співучасть — такі людські якості. Оскільки працювати з ветеранами дуже непросто та дуже відповідально. В постанові, яка курує цей пілотний проєкт, передбачається звичайно і рівень освіти — не нижче молодшого бакалавра.

Відверто кажучи, 10% кандидатів відсіяли саме через відсутність такого рівня освіти, особливо в сільських громадах, які беруть участь в пілотному проєкті.

Яка географія проєкту на цьому експериментальному етапі?

— Ми розпочали пілотний проєкт з чотирьох областей: Вінницька, Львівська, Миколаївська, Дніпропетровська. От у п'ятницю прийняли рішення, що ще кілька областей хочуть долучитися, зокрема, Харківська, Сумська, Київська, Закарпатська. Ми будемо зараз розширяти географію нашої пілотного проєкту. Це свідчить про попит.

Тобто області розуміють, що часу немає, потрібно ефективно і швидко готуватися до гідного прийняття наших героїв.

Також цікаві гості "Ранку Вдома":

Прямий ефір