Треба допомога благодійників: освітяни на Київщині відновлюють знищений окупантами ліцей

Директорка Липівського ліцею Таміла Мілевська. Скриншот: kanaldim.tv

Ліцей у селі Липівка на Київщині суттєво постраждав від російських окупантів. Втім, заклад майже повністю відремонтували. У ліцеї навчається 118 дітей. Вчителі та техпрацівники усіма силами намагаються відновити заклад, аби 1 вересня всі учні повернулися до школи. Деталі — у сюжеті "Ранку Вдома".

Вікно, пробите ворожою кулею та зруйнована фасадна плитка. Це все, що зараз нагадує про пошкодження російською армією ліцею у селі Липівка на Київщині. Навчальний заклад майже повністю відновили: поставили металопластикові вікна, полагодили двері, залишився тільки дрібний ремонт.

"Ми сьогодні вже майже з новим дахом. Завдяки волонтерам, завдяки плідній співпраці з небайдужими. Хочеться сказати, що українські люди — це такі мурашки, працьовиті, які з нічого можуть зробити щось. Є прикладом і наше укриття, яке було завалено, а тепер відновлене", — розповіла директорка Липівського ліцею Таміла Мілевська.

Першою після деокупації ліцей побачила техпрацівниця Лариса Олійник. Вона мешкає неподалік. Жінка мала ключі від приміщення, але відмикати вже було нічого. Загарбники вибили всі двері.

В кабінеті директора росіяни пробили стелю, відкрили сейф, пошкодили документи, розтрощили меблі, попсували і навчальні класи. Кілька місяців вчителі разом із батьками школярів та волонтерами наводили лад у закладі.

"Росіяни не давали нам жити. Вони тиждень просто ходили до мене на подвір'я, це були буряти, і вимагали віддати телефони та здати тих, хто наводить на їхні позиції ЗСУ. Те, що тут все зруйноване, це пів біди. Ті сім'ї, які розстріляли росіяни, це жах. Я ніколи не пробачу росіянам. Всі вони винні, бо привели до влади Путіна. Вони всі винні у тому, що сталося, що Росія напала на нашу країну", — сказала техпрацівниця Липівського ліцею Лариса Олійник.

До навчального закладу російські солдати навідувались часто. Працівниця ліцею кілька разів на власні очі бачила, як ті вивозили награбоване шкільне майно.

У Липівському ліцеї зараз навчається 118 дітей, працює 28 педагогів та 11 технічних робітників.

Після деокупації селища до навчального закладу прийшла нова директорка. Колектив згуртувалися, над відновленням закладу працювали всі як один. Фарбували стіни, підлогу, білили стелю, прибирали в будівлі.

"Намагаємося зробити школи ошатною. Хочемо, щоб першого вересня дітки зайшли й побачили, що ми зробили все можливе й неможливе, аби вони здобували освіту", — резюмувала директорка ліцею Таміла Мілевська.

З часом у приміщенні планують замінити підлогу на більш сучасну і підбити стелю. Окрім того, шкільному закладу бракує комп'ютерної техніки та обладнання для спортивної зали. Тож педагогічний колектив сподівається на допомогу держави й благодійників.

Читайте також: Відновлення навчання у Богданівці: діти відвідують освітній центр з тьюторами

Прямий ефір