Допомога тваринам: зооволонтерка з Харкова врятувала десятки тварин

Ірина Подвойська. Скриншот: kanaldim.tv

Харківська зооактивістка, власниця притулку та соціальної ветеринарної лікарні Ірина Подвойська в перші дні повномасштабного вторгнення Росії змогли врятувати місцевих тварин. Також евакуювала чотирилапих з власного притулку. Як це вдалося жінці, яка ризикувала життям, дивіться у сюжеті "Ранку Вдома".

Зооактивітка Ірина Подвойська разом з чоловіком, маленькою донечкою та сином проживала на Салтівці у Харкові. Цей район 24 лютого 2022 року був під постійними обстрілами армії РФ. Тож військові дії відбувалися поруч з її будинком.

"Вилетіла в дитячу кімнату, вікна виходять саме на об'їзну, і побачила, що місто палає. Я побачила, як зривається все навкруги і забігла до чоловіка і сказала, що все почалося. Не стала кричати, тому що взагалі в мене перехопило подих", — розповіла зооловонтерка Ірина Подвойська.

Зібравши думки докупи, Ірина вирушила до своєї ветеринарної клініки. Жінка ніколи не забуде той хаос, який пережила торік навесні.

"Ми просто працювали на максимум для того, щоб забезпечити людей кормами. В нас просто був такий потік під бомбами, люди приходили, брали корми, купували переноски, наповнювачі, ліки", — провадить волонтерка.

Тиждень родина жила у приміщенні ветеринарної лікарні. Паралельно з роботою Ірина намагалася дістатися власного притулку для тварин, який знаходився за містом. Усі спроби виявилися марними. В притулку перебувало близько 100 тварин: собак, котів, птахів та навіть кілька хижих звірів. У притулку вже були росіяни. На щастя співробітники Ірини вижили.

Діти Ірини не витримували життя під постійними обстрілами. Жінка прийняла нелегке рішення — вивезти маленьку донечку і сина в Німеччину. Далі продовжила спроби евакуювати притулок.

"Зв'язалася зі своїми друзями у Харкові, і вони мені допомогли. Декілька евакуаційних поїздок було. Хлопці вивезли всіх з притулку. Коли вони перший раз були там, то просто прощалися зі своїм життям. Якраз тоді їх побачили росіяни, які запустили дрон, і було три хвилі обстрілів з мінометів", — додала Ірина Подвойська.

Волонтери, на щастя, не постраждали. Спершу тваринам знайшли тимчасову перетримку. Ірина, перебуваючи в Німеччині, познайомилася з зоозахисниками з різних країн, налагоджували логістику та шукали нові домівки для чотирилапих.

"Майже кожна наша тваринка поїхала в нову родину. Хтось поїхав до Польщі, хтось — до Німеччини. Деякі тваринки, які були дикими, не контактними, зараз в інших притулках", — резюмувала зооволонтерка Ірина Подвойська.

Родина Ірини залишилась в Німеччині, а сама жінка переїхала до Києва, щоб продовжувати опікуватись тваринами, які переживають війну в Україні. Вона стала керівницею притулку Patron pet center, що будується на ВДНГ й першою відчинила свої двері для тварин, які постраждали в Херсоні.

Читайте також:

Прямий ефір