Квіти України: хто та як працює над збереженням експериментальної оранжереї

Як активісти рятують квіти України.

Раніше улюблене місце киян у серці старого міста — експериментальна оранжерея, нині закинута. Єдині її відвідувачі — активісти та волонтери ГО "Зберегти квіти України". Саме вони стали на захист споруди й не дозволили знести її. Активісти мріють, що в майбутньому в оранжереї знову буде багато відвідувачів. Нині ж кожен охочий може зробити свій маленький вклад у збереження будівлі, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Обшарпані, розписані графіті стіни, вибите скло, потріскана від вологи підлога, порубаний виноград. На перший погляд, типова закинута будівля. Але для багатьох киян це колись улюблене місце у серці старого Києва, куди вихідного дня люди приходили родинами подивитись на екзотичні квіти і відпочити.

"Штука в тому, що будівля зведена за авторським проєктом. Вона є яскравим представником українського модернізму. В ній свого часу була величезна експериментальна оранжерея. Тут же був магазин квітів", — повідомила членкиня ГО "Зберегти квіти України" Леся Донець.

Сьогодні єдині відвідувачі оранжереї — активісти та волонтери громадської організації "Зберегти квіти України". Саме вони стали на захист будівлі, не дозволили знести колишню оранжерею і побудувати на її місці черговий бізнес-центр. Щоліта активісти висаджують поруч із спорудою квіти та нагадують киянам історію цього місця.

"Наша основна задача — відновити простір, який тут є. В першу чергу громадський простір. Саму будівлю поки що ми відновити не можемо, тому займаємось тим, щоб містянам було комфортно взаємодіяти з цією будівлею. Ми хочемо висадити тут квіти. Це і символічна частина, і просто дуже людська, і естетична", — провадить Леся Донець.

Цьогоріч громадській організації вдалося відстояти офіційну заборону на паркування поруч із колишніми клумбами та висадити тут понад 20 різних сортів квітів. До ініціативи громадської організації долучилися волонтери та небайдужі мешканці району, де розташована будівля.

Наразі головна мета з відродження оранжереї не досягнута, але зробити свій невеличкий внесок може кожен. Для цього треба не залишатися байдужим, купити пляшку води й трішечки полити квіти України.

Також цікаво: Це завжди матиме "Сенс": як під час війни працює однойменна книгарня-кав'ярня у Києві 

Прямий ефір