Як волонтери Animal SOS Odesa вивозили "на головах" собак з Херсонщини

Врятовані волонтерами кошенята. Скриншот: kanaldim.tv

Зоозахисна організація Animal SOS Odesa від перших днів повномасштабного вторгнення врятувала сотні чотирилапих. Роботи волонтерам додалося після підриву росіянами Каховської ГЕС. Упродовж двох тижнів до центру адопції привезли понад 200 тварин. Як їх евакуювали, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

За час повномасштабного вторгнення захисна організація Animal SOS Odesa врятувала сотні тварин. З часом собак із місцевого притулку вдалось евакуювати за кордон. У цьому допоміг чеський фонд. Втім покинутих тварин ставало все більше. Господарі, як у поспіху покидали свої домівки, не завжди могли забрати з собою своїх улюбленців.

"Було дуже багато покинутих тварин. Нам доводилося з поліцією заходити у квартири, щоб забирати там покинутих тварин. Також багато чотирилапих, особливо котів та собак, евакуювали наші військові", — згадує керівниця ГО "Закон природи" Яна Тітаренко.

Центр адопції Animal SOS Odesa відчинив свої двері новим пухнастим, котрі потребували допомоги. Роботу волонтерів стало в десятки разів більше. Вони намагалися прийняти, прилаштувати, вилікувати, знайти старих або нових господарів тварин. Черговим викликом став підрив росіянами Каховської ГЕС. Волонтери тричі їздили на Херсонщину, аби врятувати якомога більше тварин.

"Ми коли вивозили тварин, то собаки, коти в нас були просто на голові. В мене посеред ніг сиділа здоровенна вівчарка. На плечах клітки з цуценятами, на колінах клітки з кошенятами. Було багато тварин", — додала Яна Тітаренко.

Попри стрес і вкрай важкі умови роботи, зоозахисникам вдалось врятувати 208 тварин. Майже для всіх уже знайшли нові люблячі родини. У центрі наразі залишаються цуценята та кошенята на вигодовуванні, а ще чотирилапі, котрі потребують ветеринарної допомоги та собаки, яким понад 10 років. Їх прилаштувати найважче.

Але волонтери не опускають рук та пригадують історій з щасливим фіналом. Одна з них — порятунок двох собак, які, на диво, дісталися берегів Одещини. На дерев'яній дошці.

"Під час нашої бурхливої діяльності в Центрі адопції нам зателефонували представники ДСНС і сказали, що до них звернувся місцевий мешканець, який врятував двох тварин. Чоловік сказав, що ці собаки припливли до берегів на плоті", —  розповіла Яна Тітаренко.

Цим тваринам вдалося подолати понад сотню кілометрів у воді. Волонтери одразу подбали про їхнє здоров'я. Дівчинці вже знайшли нову родину, а хлопчик — на лікуванні у ветеринарній клініці.

Його звати Бонні. Йому орієнтовно 10 років, і лише його сумні очі розповідають про пережиті страждання. Волонтери шукають господарів пса. Якщо ж вони не вийдуть на зв'язок, Бонні сподіваються знайти нову родину, яка подарує йому справжню любов і турботу.

Також цікаво:

Прямий ефір