Евакуація людей з окупованих територій: про жахи війни та курйози розповіли волонтери HELP PEOPLE

Альбіна Шевченко. Скриншот: kanaldim.tv

Альбіна Шевченко народилася в Маріуполі. Після повномасштабного вторгнення Росії жінка почала активно волонтерити. Зараз вона керує відділом евакуації громадської організації HELP PEOPLE. Альбіна Шевченко пригадала особливий випадок евакуації з Маріуполя, розповіла про полон 32 водіїв, які намагалися вивезти жителів окупованого міста, та пояснила, чому люди свідомо залишаються під обстрілами. Деталі — у матеріалі "Ранку Вдома".

Альбіна Шевченко народилася в Маріуполі. Після повномасштабного вторгнення Росії не змогла сидіти склавши руки й почала волонтери. Через соціальні мережі шукала все, що потрібно для евакуації людей з рідного міста, яке одним з перших постраждало від російської навали.

"Я знайшла першого водія та автобус. Людина працювала безплатно. Я знайшла паливо, гуманітарну допомогу відправила. Потім другого, третього. Так тривало до першого квітня 2022 року в мене вже було 11 водіїв та стільки ж бусів", — розповіла керівниця відділу евакуації громадської організації HELP PEOPLE Альбіна Шевченко.

Згодом Альбіна долучилася до громадської організації HELP PEOPLE. Каже, коли є велика команда, де кожен відповідає за окрему ділянку роботи, працювати значно легше.

Наприкінці березня 2022 року окупанти взяли в полон 32 водіїв, які рятували мешканців з Маріуполя та доставляли в місто гуманітарну допомогу. Російські військові ув'язнили їх в тимчасово окупованій Оленівці та звинуватили в тероризмі. Це був жахливий період, пригадує волонтерка. Громадська організація тоді зверталася в усі можливі інстанції.

"Наших водіїв тримали там понад три місяці. На щастя, через 100 днів ми змогли їх забрати, і двоє з них знову повернулися на роботу. Вони продовжують рятувати людей", — сказала Альбіна Шевченко.

Найскладніше в роботі волонтерів — це зібрати людей під обстрілами та вмовити евакуюватися, розповідає Альбіна. Часто залишатися до останнього людей змушує вцілілий будинок, господарство, старенькі батьки або рідні, які тяжко хворіють. Переважно мешканці окупованих міст виїжджають лише тоді, коли в їхній дім вже прилетів ворожий снаряд.

"Було багато випадків, коли ми приїжджаємо на евакуацію і нам кажуть: "Ні, синку, дякую. Я не поїду. Куди ж я це все залишу". Наступного дня ми проїжджаємо повз руїн будинку і вже ця людина просить її забрати, бо нічого не лишилося", — провадить волонтерка.

Організація HELP PEOPLE активно співпрацює з військовими адміністраціями та з Міністерством реінтеграції, яке скеровує до волонтерів тих, кого потрібно евакуювати.

"У мене були такі випадки, коли телефонує сестра чоловіка та каже: "Мій брат несе на руках з Маріуполя вагітну дружину. Вона поранена. Інша їхня дитина залишилась в місті з чужими людьми, в бомбосховищі. Будь ласка, допоможіть". Ми знайшли його, довезли до лікарні, а потім ми його завезли в Маріуполь до дитини й разом з дитиною вивезли", — резюмувала Альбіна Шевченко.

Громадські організації вже вдалося врятувати з прифронтових та окупованих територій понад 20 тисяч українців. Це діти, жінки, люди похилого віку та з інвалідністю. Для цього у волонтерів є спеціальний транспорт.

"Для нас пріоритет — це евакуація цивільного населення з деокупованих територій. Також ми вивозимо українців з окупованих територій, через територію РФ та Білорусі в Україну. Шукаємо примусово депортованих дітей", — пояснив засновник ГО HELP PEOPLE Олексій Воронін.

Організація могла б бути значно ефективнішою, якби не бракувало коштів. Наразі працюють лише 9 з 31 автобуса, що є у волонтерів. Деякі буси стоять зламані, вони потребують капітального ремонту. Окрім того, доводиться економити пальне.

"Особливо багато коштів витрачається на евакуацію з окупованих територій: з Криму, Мелітополя, Бердянська. Там складана логістика. Евакуація може тривати тиждень", додав Олексій Воронін.  

Щотижня команда HELP PEOPLE вивозить на підконтрольну територію України близько 250 осіб. Це тяжка праця, яка потребує витримки, сили духу та ресурсів. В планах організації допомога в реконструкції соціального житла для переселенців та переобладнання кількох мікроавтобусів під медичні стабілізаційні центри, аби мешканці регіонів, наближених до бойових дій, могли отримати медичну допомогу.

Читайте також:

Прямий ефір