День народження Макса Левіна та вихід у світ першої газети "Крим" — 7 липня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо п'ятницю, 7 липня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

7 липня 1921 року народився видатний канадський меценат українського походження Петро Яцик. Уродженець Львівської області, приїхав до Канади у 27 років, маючи в кишені лише два долари. Починав кар'єру звичайним працівником у ресторані, а згодом став успішним бізнесменом за кордоном. Заснував будівельну фірму і завжди опікувався Україною.

На проєкти, пов'язані з розвитком української культури та науки, меценат пожертвував щонайменше 10 мільйонів доларів. Яцик —  один зі спонсорів Інституту українських студій Гарвардського університету, Енциклопедії українознавства, Українського лекторію у Школі славістики та східноєвропейських студій при Лондонському університеті.

Це лише частина його досягнень. Одна з головних праць мецената — видання англійською мовою книжки Михайла Грушевського "Історія України-Руси".

7 липня 1981 року народився український документаліст Макс Левін. Він стверджував, що кожен український фотограф мріє зробити фото, яке зупинить війну. Пов'язати життя з фотографією уродженець Київщини вирішив ще у 15 років, адже вважав своєю місією показувати правду.

З 2014 року основою в його творчості була тема війни Росії проти України. Попри небезпеку Левін їздив в зони бойових дій, аби розповідати світові про воєнні злочини росіян. Він був одним із тих, кому вдалося вибратися живим з Іловайського котла.

13 березня 2022 року Левін разом із військовослужбовцем Олексієм Чернишовим поїхав документувати наслідки російської агресії на Київщині. Того самого дня вони востаннє вийшли на зв'язок. Їхні тіла знайшли 1 квітня поблизу села Гута-Межигірська. 40-річного Макса Левіна російські військові вбили навмисно двома пострілами.

За життя фотограф співпрацював із різними впливовими виданнями, зокрема, Reuters, BBC, Associated Press, а також із міжнародними гуманітарними організаціями.

Евакуація мирних жителів Ірпеня, зруйнованих внаслідок обстрілів російських окупантів житловий будинок у Бородянці, фото українського військового, який ховається від ворожого авіаудару поблизу Демидова — найвідоміші кадри зроблені Левіним за час повномасштабного вторгнення росіян в Україну.

7 липня 1989 року в Сімферополі вийшла газета "Крим" — перше друковане видання кримськотатарською мовою на півострові. В різні часи свого існування газета виходила з періодичністю від одного до трьох разів на тиждень, а максимальний наклад налічував 19 тисяч примірників.

З початком тимчасової анексії Криму Росією 2014 року видання зазнало суттєвих утисків та цензури. Наклади значно зменшилися.

2021 року газета опублікувала доповідь Генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй про права людини в Криму. У тексті згадувався заборонений Росією Меджліс кримськотатарського народу. Після чого редакція піддалась переслідуванням з боку російських окупантів.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір