"Калькулятор життя": українці можуть дізнатися, скільки проживуть — як це зробити

Скриншот сайта

В українців з'явилася можливість дізнатися приблизну тривалість свого життя. Центром громадського здоров’я Міністерства охорони здоров'я України спільно з міжнародними партнерами розроблений сервіс "Калькулятор життя", який робить розрахунок на підставі способу життя людини. Про це сьогодні, 27 червня, повідомляє пресслужба МОЗ, інформує "Дом".

Як зазначається, на тривалість життя людини впливає цілий комплекс факторів.

"Що ми їмо, любимо чи не любимо фізичні активності, маємо чи ні хронічні захворювання, як часто куримо та п’ємо алкоголь. Все це може додати або відняти кілька років життя. А це означає, що можна порахувати очікувану тривалість життя, базуючись на таких даних",  — йдеться в повідомленні.

Так, за основу науковці беруть середню тривалість віку жінок та чоловіків в Україні. Потім накладають фактори, які впливають на довголіття, та отримують очікувану тривалість життя.

"Загалом люди, які займаються спортом, не п'ють і не курять мають кращий показник довголіття, ніж ті, хто ведуть нездоровий спосіб життя. І, звісно, жінки мають солідну фору перед чоловіками — в Україні в середньому вони живуть на 10 років довше", — розповіли у МОЗ.

"Калькулятор життя" аналізує низку факторів: звички, харчову поведінку, хронічні захворювання, фізичну активність тощо, та оцінює, як вони впливають на довголіття. Калькулятор показує те, наскільки позитивні зміни збільшують тривалість життя.

Алгоритм дій:

  • заходите на сайт: https://life-calc.phc.org.ua
  • чесно відповідайте на всі запитання;
  • отримуйте результат;
  • аналізуєте, чи потрібно вам змінювати звички, щоб прожити довше.

На сайті вказано, що все займає 3 хвилини.

Як зазначається, пройти опитування і змінити показники можна повторно.

"Щоб зрозуміти, як відмова від шкідливих звичок і збільшення фізичної активності змінює очікувану тривалість життя. То може пора почати зараз, якщо плануєте на своє 90-річчя зійти на Еверест?", — резюмували у МОЗ.

Читайте також: Це наше українське ноу-хау — про програму "Здорова Україна" розповіли в Офісі президента

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський 22 червня презентував програму "Здорова Україна" під час форуму "Україна 30". Вона націлена на збільшення тривалості життя українців та популяризацію здорового способу життя. Які ініціативи планують реалізувати в межах програми і коли варто очікувати на перші результати — розповів міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт.

Читайте також: Не займатися спортом не вийде — як українців масово залучатимуть до активного способу життя (ВІДЕО)

Прямий ефір