Флешмоб, автопробіг та заклики до деокупації: як в Україні і світі відзначили День кримськотатарського прапора (ВІДЕО)

Автопробег ко Дню крымскотатарского флага в Одессе. Фото: qha.com.ua

В Україні сьогодні, 26 червня, відзначають День кримськотатарського прапора. Вранці символ корінного народу Криму підняли на флагштоку біля будівлі Міністерства закордонних справ. Також кримськотатарський прапор майорить і за межами країни. А в Одесі цей день відзначили автопробігом, повідомляє "Дом".

На небесно-блакитному полотнищі зображено золоту тамгу — символ влади і роду. Кримськотатарський прапор і тамгу як державні символи затвердив перший Курултай кримських татар ще 1917 року в Бахчисараї. На другому Курултаї, вже 1991 року, прапор затвердили як національну символіку.

"У цей день понад 100 наших посольств і закордонних дипломатичних установ піднімуть цей прапор в десятках різних країн у всіх куточках світу. І, звичайно, це викликає почуття гордості, тому що я знаю, що кожен дипломат міністерства, піднімаючи цей прапор, задає кілька запитань, і вони пов'язані з Кримом і вони пов'язані з нашою боротьбою за український Крим", — сказала перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Сьогодні на окупованому Росією півострові кримські татари виступають за свободу під кримськотатарським прапором, піддаючись тиску і репресіям з боку окупаційної влади.

"Це, насамперед, велика підтримка кримськотатарському народові, який перебуває в умовах російської окупації. Не тільки кримським тататрам, але й всім тим, хто живе в Криму й залишається вірним українській державі. Це абсолютна увага до Криму, до цих людей, до політв'язнів, їхніх родин. Особливо на міжнародному рівні", — прокоментував глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Кримскотатарсій прапор сьогодні підняли біля будівлі Міністерства закордонних справ Литви. У своєму Твіттері відомство ще раз підкреслило, що не визнає окупацію півострова і закликало Росію припинити порушувати міжнародне право.

З таким же закликом до Москви звернулося і посольство США в Україні. Вашингтон вимагає від Кремля поважати зобов'язання за Мінськими домовленостями і припинити окупацію Криму.

А в Одесі десятки переселенців з окупованого Криму проїхали на автомобілях центральними вулицями міста. Машини, прикрашені українськими і кримськотатарськими прапорами, проїхали від Італійського бульвару до центру міста.

У святковому автопробігу з усією родиною взяла участь військовослужбовиця Військово-морських сил України і кримська татарка Ленура. 2014 року вони були змушені покинути окупований Крим. З теплом згадують рідний півострів і вірять, що одного разу повернуться додому.

Повернуться на півострів мріє і 12-річна Мелек. Каже, хоча про Крим у неї залишилося трохи спогадів, за домівкою сумує.

"Ми туди не можемо приїхати, по-перше, 10 років військової служби у мене в житті було. По-друге, це принципова позиція. Будь-яка людина сумує за домівкою, за емоціями, які ти там відчував, і за родичами, яких сьогодні ти не можеш побачити", — говорить президент громадської організації "Кримські татари Одеської області" Февзі Мамутов.

Читайте також: Кримськотатарський прапор — символ спротиву народу діям окупаційної влади, — Ташева

Найбільше кримських татар сьогодні проживає в Києві, Херсоні та Львові, розповіли організатори автопробігу. Після окупації півострова лише до Одеської області переїхало кілька тисяч.

Напередодні Дня Конституції України багато учасників акції надягли вишиванки.

Читайте також: Підсумки 26 червня: насильство в Криму і ОРДЛО, День кримськотатарського прапора і "Олигархи "ДНР" (ВІДЕО)

Прямий ефір