Що стоїть за наміром Кремля роздати російські паспорти жителям ОРДЛО: аналіз експертів (ВІДЕО)

Жители Донецка получили паспорта РФ. Фото: ap.org

Кремль нарощує зусилля з примусової паспортизації на тимчасово непідконтрольних Україні територіях. У Держдумі РФ планують максимально спростити отримання російського громадянства. В Україні вважають, що такий крок спрямований, передовсім, на прискорення гібридної окупації територій, інформує "Дом".

Якщо російський парламент ухвалить новий законопроєкт, громадянином РФ зможе стати фактично хто завгодно — без підтвердження родинних зв'язків. На думку експертів, найперше, це є продовженням процесу агресивної паспортизації жителів ОРДЛО.

"На 15 червня 2021-го року видано 687 тис. паспортів РФ. Це на тимчасово окупованій території Луганської та Донецької областей. В день видають не менше 500 паспортів", — повідомив Павло Лисянський, засновник "Східної правозахисної групи".

Крім потужного інформаційного впливу, на тимчасово окупованих територіях розгорнули і масштабну кампанію з дискримінації людей, які не мають російського паспорта. Без нього там не можна ні вчити дітей, ні отримати медичну допомогу, ні влаштуватися на роботу.

"Їх змушують. Зараз 80% всієї роботи, де стабільно і вчасно платять зарплати в самопроголошених республіках — це бюджет. І там не можна працювати, не маючи, спочатку паспорта "ДНР", а тепер — паспорта Росії", — зазначив журналіст Дмитро Дурнєв.

Експерти наголошують, що загроза такої гібридної окупації не менш небезпечна, ніж відкритої — збройної.

"Виклик паспортизації — це такий же важливий виклик, як путінська військова агресія. Він не менш небезпечний. Нам потрібно показати приклад — звичайно, захищати будуть тільки тих, хто захищає нас. А це означає — ухвалити закон про відповідальність і покарання за подвійне громадянство з країною агресором. Зараз", — вважає ексглава МЗС Павло Клімкін.

При цьому у Міністерстві закордонних справ України закликають також не забувати про тих українців, які можуть стати заручниками радикального вирішення цього питання. У відомстві вважають, що введення відповідальності лише посилить тиск на людей, яких змусили отримати російський паспорт.

"Не кожен готовий виїхати. Не кожен може поїхати. Тому тут ми повинні також розуміти, що це — людський фактор, і цей паспорт є для нас нікчемним, він не має жодних правових наслідків", — зазначила перша заступниця глави МЗС Еміне Джапарова.

Читайте також: Незаконна російська паспортизація: як примушують жителів ОРДЛО і які наслідки (ВІДЕО)

Подібний сценарій з роздачею паспортів Кремль вже відпрацював в Абхазії і Південній Осетії на початку 2000-х, — для легітимізації подальшого введення військ. З відкритого проголошення так званого "захисту" власників паспортів РФ почалася і пряма російська агресія проти Грузії у серпні 2008-го року.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський вважає, що російська паспортизація жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей — це перший крок до анексії.

Читайте також: Підсумки 25 червня: паспортизація в ОРДЛО, флешмоб "Моя Конституція" і COVID-сертифікати (ВІДЕО)

Прямий ефір