Тестування і обсервація — через "дельту" нові норми для в'їзду до України запровадив Кабмін

Прикордонний контроль. Фото: dpsu.gov.ua

В Україні змінили карантинні норми щодо осіб, які в'їжджають на територію країни. Відповідне рішення ухвалив Кабінет міністрів України для протидії поширенню штаму корона вірусу "дельта". Нові норми діятимуть від 2 липня 2021 року. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я — головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, сьогодні, 25 червня, інформує "Дом" із посиланням на пресслужбу відомства.

За його словами, насамперед проводитимуть контроль стану здоров'я прибулих з країн, де цей штамп COVID-19 вже поширений. Для цього розгорнуть пункти тестування на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2 в пунктах пропуску через державний кордон.

У переліку країн — Індія, Велика Британія та Північна Ірландія, Російська Федерація, Португалія.

Так, для перетину державного кордону особам, які прибули до України з цих країн або перебували на їхньої території не менше семи днів протягом останніх 14:

  • іноземцям (крім тих, хто має посвідку на постійне проживання в Україні) та особам без громадянства старше 12 років, потрібно пройти безпосередньо в пунктах пропуску (пунктах контролю) експрес-тестування на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2. За наявності негативного результату їм дозволять потрапити до України. У разі відсутності такого результату або відмови від тестування, прикордонник відмовляє такій особі у перетині державного кордону в порядку, визначеному ст. 14 Закону України "Про прикордонний контроль";
  • громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають на території України (крім тих хто молодше 12 років) також здійснюють експрес-тестування на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2 безпосередньо в пунктах пропуску (пунктах контролю). В разі позитивного результату вони підлягають обов'язковій самоізоляції або обсервації.

Як зазначається, особам, які підлягають обсервації, працівники Національної поліції забезпечують супровід від зони прикордонного контролю до санітарної зони для їхнього подальшого транспортування до місць обсервації або до закладів охорони здоров’я для їхньої госпіталізації.

У МОЗ додали, що санітарні зони облаштовуються поза межами території пунктів пропуску  (пунктів контролю) через державний кордон.

Список країн переглядатимуть та оновлюватимуть залежно від епідемічної ситуації. 

Читайте також: COVID-штам "дельта" вже в Україні — чим небезпечна мутація і як реагує влада (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, вакциновані українці захищені від агресивного штаму "дельта". Всі тестсистеми визначають нову мутацію.

Прямий ефір