У підвалах і метро: в якому стані знаходяться укриття в Харкові (ФОТО, ВІДЕО)

Укрытия в Харькове. Скриншот видео: kanaldom.tv

У Харкові оновлюють і деталізують вже існуючу інтерактивну карту укриттів. А ось знаки "Укриття" в місті за останні сім років практично зникли, інформує "Дом".

"У нашому дворі чотири входи в бомбосховища. Три з них розташовані на території двору. І один окремо — в першому під'їзді. Але один з входів просто заварений", — демонструє місцевий житель Олексій Крютченко.

Укриття, про яке йде мова, розташоване в історичній частині міста. Недалеко — площа Свободи, "Держпром" та адміністративні будівлі. У цьому будинку 17 під'їздів, до 400 квартир. Олексій Крютченко згадує, як в дитинстві з друзями досліджував цей бункер.

"Раніше тут стояли спеціальні двері, потужні, металеві, броньовані. А зараз як бачимо: штукатурка обсипалася, цегла ламається. І зовнішній вигляд — я сумніваюся, що конструкція здатна витримати будь-яке пряме попадання чогось важкого", — говорить він.

А в цьому підвалі житлового будинку, в спальному районі міста, може сховатися близько сотні чоловік. Ключ знаходиться в місцевому ЖЕКу за кілометр звідси. Його начальник каже: в підвалі сухо. Але системи вентиляції, подачі води та аварійного виходу — тут немає.

"Це підвальне приміщення, це ж не бомбосховище, а підвальне приміщення для тимчасового укриття", — пояснює начальник дільниці № 20 КП "Жилкомсервіс" Анатолій Сергієнко.

Всього в Харкові для укриття жителів передбачено понад 4200 підвалів — всі в будинках старого зразка. Вони розраховані на 1 млн 200 тис. осіб.

"Також є 30 станцій метрополітену, які призначені для укриття населення на випадок надзвичайної ситуації та воєнного характеру. Жителі, які мешкають в 500-метровій зоні від станції метро, ховаються на станціях метрополітену", — повідомив начальник відділу захисту населення управління цивільної оборони Харківської міськради Орест Толоченко.

Для співробітників підприємств, які обслуговують місто, укриття обладнані на місці роботи. Це укриття наводять як зразкове.

"Воно розраховане на 300 осіб. Тут є всі умови для перебування: вода, санвузол, система очищення повітря. Ось тут можна знаходиться чимало часу", — демонструє начальник управління цивільного захисту Харківської міськради Олександр Пушкарьов.

У місті вирішили оновити інтерактивну карту — там буде увесь перелік захисних споруд. Так само адресу та де взяти ключі підкажуть за номером 112. А протягом 10 днів міські комунальники планують оновити знаки на будинках, в яких обладнають укриття.

Прямий ефір