4,5 млн грн виплатять ліквідаторам аварії на ЧАЕС у Донецькій області

Ілюстративне фото: zmist.pl.ua

У Донецькій області до річниці катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС) виплатять одноразову допомогу ліквідаторам Чорнобильської аварії. Про це розповів заступник начальника управління — начальник відділу реалізації пільг департаменту соціального захисту населення Донецької ОДА Дмитро Пожарський у програмі "Официальный разговор" телеканалу "Дом".

"Відповідно до розпорядження голови Донецької обласної державної адміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації, з обласного бюджету виділено кошти для надання матеріальної допомоги ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції першої категорії. Це люди з інвалідністю, які проживають в області. Майже 3 тис. осіб отримають виплати по 1,5 тис. грн з обласного бюджету", — розповів Пожарський.

Загалом на виплату цієї допомоги виділено 4 470 000 грн. Виплати вже почалися.

Окрім того, представник Донецької ОДА зазначив, що збільшено фінансування державної програми соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

"На цей рік дотації державного бюджету збільшені і вони становлять 29,5 млн грн. Найбільше грошей додали на санаторно-курортне лікування — з 1 800 000 до 3 800 000, тому цього року оздоровитися зможуть більше чорнобильців", — додав він.

Також чорнобильцям виплачують компенсації за медичні послуги та протезування зубів. У 2021 році з обласного бюджету на ці послуги виділено 2,7 млн ​​грн.

"Кожен чорнобилець першої категорії безкоштовно отримає ліки приблизно на 900 грн", — зазначив Пожарський.

Повна версія інтерв'ю: Підтримка ліквідаторів аварії на ЧАЕС у Донецькій області: "Официальный разговор" із Дмитром Пожарським

Раніше повідомлялося, що через пандемію коронавірусу в 2020 році потік туристів у Чорнобильській зоні впав у 30 разів порівняно з 2019 роком. 

Прямий ефір