Пам'ять жертв аварії на ЧАЕС вшанували на Донеччині (ВІДЕО)

Памятник ликвидаторам аварии на ЧАЭС в Краматорске. Фото: dn.gov.ua

35 кущів білих троянд висадили в Краматорську до дня 35-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС. Біля меморіалу сьогодні, 26 квітня, вшанувати пам'ять ліквідаторів зібралися близько двох сотень місцевих жителів та учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, інформує "Дом"

Померлих колег згадав учасник ліквідації наслідків Чорнобильської аварії Сергій Новіков. Будучи молодим оперуповноваженим Краматорської міської міліції, він добровольцем поїхав у Прип'ять.

"Бачив страшне: порожні будинки, на яких фіранки висять, а людей там немає. Бачив людську підлість, людську жадібність й дурість", — розповів чоловік.

Його головною роботою було не допустити вивезення зараженого матеріалу з території міста Прип'яті. Оперативники також стежили й за дотриманням правопорядку. Через 10 років після аварії ліквідатор знову побував на прип'ятській землі.

"Це місто забути неможливо. У 2011 році я поїхав, подивився. Дивлюся спальню — тепер там кабінет слідчих. Так я там був, і син ось запрошує в цьому році поїхати. З Харкова студентів будуть везти, за туристичним туром. Я кажу: "Туристом не поїду, виберу час, буду живий, побуваю ще", — поділився думкою Сергій Новіков.

На честь річниці аварії на ЧАЕС по всій Україні біля пам'ятних меморіалів в цей день жителі міст висаджують 35 кущів білих троянд.

"У Києві почалася естафета, поїхали вони в Чорнобильську зону, висадили троянди. Ця естафета пішла по всій Україні, щоб біля пам'ятних знаків висадити білі троянди", — повідомив голова Координаційної ради чорнобильських громадських організацій в Донецькій області Наіль Мардагалімов.

У ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС брали участь понад 8 тис. жителів Донецької області. Серед них правоохоронці, пожежники, шахтарі та медики. Наразі в регіоні проживають близько 6 тис. ліквідаторів катастрофи.

Нагадаємо, сьогодні, 26 квітня, — 35-та річниця аварії на ЧАЕС.

Читайте також: Пенсії ліквідаторам аварії на ЧАЕС хочуть підвищити (ІНФОГРАФІКА)

Прямий ефір