Світ повинен відповісти на агресію Росії посиленням санкцій, — експерт

Ілюстративне фото: 24tv.ua

Відповіддю світової спільноти на нарощування російської військової присутності поблизу кордонів України та в окупованому Криму, а також на загострення на Донбасі має стати посилення санкцій проти Росії. Про це у програмі "На самом деле: Украина" телеканалу "Дом" заявив старший науковий співробітник відділу проблем зовнішньої політики та міжнародної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Микола Замікула.

Він підкреслив, що відхід російських військ від кордону з Україною, який розпочався 23 квітня, не може гарантувати відсутність загроз з боку Росії, оскільки конфігурація розташування військ РФ в Південному військовому окрузі дозволяє активувати цю загрозу в будь-який час.

На думку експерта, проведена Росією операція біля українського кордону проведена була, щоб з'ясувати реакцію світової спільноти, а також підштовхнути до перемовин з Росією.

"Росія вийшла до діалогу з нашими західними партнерами: була розмова з Байденом, і, можливо, в цьому теж була певна мета Путіна — здійснюючи тиск на Україну, підштовхнути Сполучені Штати до перемовин, в межах яких Путін вибере для себе подальші референції", — додав Замікула.

Він підкреслив, що як відповідь світової спільноти на останні дії Росії варто очікувати посилення санкцій відносно РФ.

"Я говорю зараз не тільки про санкції, які введені стосовно Росії за Україну, а й за інші гріхи Москви. Останні санкції в середині квітня Сполучені Штати вводили за втручання в американські вибори, за кібератаки на американський простір. Нещодавно був скандал в Чехії з-за операцій ГРУ РФ на чеській території. Результатом стала висилка дипломатів з Чехії, і зараз деякі європейські країни проявляють солідарність з чехами: це і Словаччина, і країни Балтії. Тобто, посилення такого тиску з різних напрямків відіграє свою роль", — заявив Микола Замікула.

Він додав, що особлива увага повинна бути приділена проєкту "Північний потік-2", який загрожує інтересам не тільки України, але і США.

"Важливий момент — проєкт "Північний потік-2". У Вашингтоні є чітке бачення, що цей проєкт не повинен бути реалізований, тому що він несе загрозу не тільки Україні, але й американським інтересам, і енергетичній безпеці всього європейського простору. Проблема в тому, що у цього проєкту є сильна адвокація з боку певних політиків в Західній Європі, — в першу чергу, в Німеччині, яка виступає в його підтримку", — підкреслив Микола Замікула.

Повна версія інтерв'ю: Як світ може допомогти Україні: інтерв'ю з експертом Національного інституту стратегічних досліджень

Прямий ефір