Вакцина AstraZeneca ефективна на 79% — результати третього етапу досліджень

Вакцина AstraZeneca. Фото: eastnews.ua

Компанія AstraZeneca і Оксфордський університет повідомили про попередні результати третьої фази клінічних випробувань вакцини проти коронавірусу в США. Загальна ефективність вакцини становить 79%, а для людей віком від 65 років — 80%, повідомляє "Дом" із посиланням на пресреліз компанії.

Водночас препарат забезпечує 100% захист від важкого або критичного перебігу захворювання і госпіталізації. Зазначається, що учасники добре переносили введення вакцини, а незалежна комісія не виявила ніяких проблем із безпекою препарату. Зокрема, "підвищеного ризику тромбозу або подій, що характеризуються тромбозом", серед 21 583 учасників випробувань, які отримали хоча б одну дозу вакцини, не виявили.

Загалом у випробуванні взяли участь понад 32 тис. осіб, частина з них отримали плацебо. Приблизно 20% учасників було 65 років, ще близько 60% з усіх учасників мали супутні захворювання, які можуть вплинути на важкий перебіг COVID-19 (діабет, ожиріння, серцеві захворювання).

Як повідомлялося, в Україні 22 березня стартував другий етап вакцинації від коронавірусу. На цьому етапі щеплення робитимуть сімейним лікарям, соцпрацівникам і особам, яким понад 80 років.

Читайте також: "5 вопросов на злобу дня": чи треба вакцинувати дітей від коронавірусу

Прямий ефір