В Україні розширили перелік категорій для вакцинації від COVID-19

Иллюстративное фото: 5.ua

Зменшити кількість невикористаних доз вакцини від коронавірусу та популяризувати щеплення допоможуть зміни, які ухвалило МОЗ до Національного плану вакцинації. Про це сьогодні, 1 березня, під час брифінгу розповів міністр охорони здоров’я України Максим Степанов, передає "Дом".

Вакцинація в Україні добровільна, наголосив Степанов. На першому етапі вакцинують передусім медиків та військових. Він пояснив, чому деякі дози вакцини вимушені утилізувати.

"У флаконі 10 доз, тому кількість людей повинна бути кратною 10. На першому етапі ми проводимо вакцинацію мобільними бригадами під запис. Під записаних медичних працівників розраховують відповідну кількість доз. Але це життя — хтось не прийшов, або інші обставини, тоді є відповідні дози, не використані саме для медиків", — сказав Степанов.

За його словами, через це до Національного плану вакцинації в Україні внесли зміни та розширили перелік категорій населення для щеплень від коронавірусу.

"Якщо є в нас такий надлишок, щоб могли вакцинуватися й громадські діячі, й публічні особи, для того, щоб збільшити популяризацію вакцинальної кампанії. Вакцинація — це захист. Це захист від смертельної хвороби", — зазначив очільник МОЗ.

Міністр охорони здоров’я України першим з українських посадовців публічно вакцинувався від COVID-19. Він анонсував, що наступним щеплення від коронавірусу публічно зробить президент Володимир Зеленський.

"Наскільки я знаю, президент України буде вакцинуватися разом з військовими", — повідомив Степанов.

Нагадаємо, сьогодні, 1 березня, в Україні стартував запис на вакцинацію від коронавірусу через додаток "Дія". Стати в електронну чергу може кожен охочий.

Читайте також: Чому доводиться утилізовувати невикористані дози COVID-вакцини, пояснили лікарі (ВІДЕО)

Прямий ефір