Названо особливості COVID-вакцин, якими будуть прищеплювати українців

Фото АР

16 лютого в Україні має розпочатися вакцинація від коронавірусу. Робити щеплення українцям планують вакцинами компаній Sinovac, AstraZeneca і Novavax. Крім того, фірма Pfizer зробить усе можливе, щоб Україна якомога швидше отримала препарати їхнього виробництва.

У цьому керівник компанії запевнив президента України Володимира Зеленського, повідомляють журналісти телеканалу "Дом".

"Вакцина дає організму безпечну версію небезпечного вірусу. Вона починає у вашому організмі вигадану війну, щоб той подумав, що він насправді інфікований і був готовий до захисту. Хоча насправді — інфекції немає", — пояснює дослідник Джон Коен, який уже протягом 40 років вивчає історію пандемій і засоби протидії їм.

Якщо говорити про особливості препаратів від COVІD-19, то в основі китайської вакцини Sinovac — інактивований вірус, американської Novavax — білок. Обидві містять готовий антиген, до якого формується імунна відповідь. Astra Zeneca працює за іншим принципом — векторним.

Однією з новітніх розробок вважається вакцина фірми Pfizer. Такий тип називають РНК-вакциною, уточнюють вчені. Вона найвибагливіша — зберігається за температури 70° нижче нуля. Але придатна і в розмороженому вигляді: 5 діб препарат можна зберігати за температури від +2 до +8. Це дає можливість доставляти вакцину в регіони і використовувати безпечно.

Читайте також: ВООЗ підтримає Україну під час вакцинації від COVID-19

Як повідомив глава МОЗ Максим Степанов, у цьому місяці в Україні розраховують отримати дві вакцини — виробництва AstraZeneca і Pfizer.

Нагадаємо, став відомий попередній прогноз поширення COVID-вакцин міжнародної ініціативи COVAX.

Прямий ефір