Вакцина тепер є зброєю в конфлікті України з Росією

Фото: Сергей Малгавко/TASS/Getty Images

Автор: Дарина Краснолуцька, Катерина Чурсіна

26 січня 2021 року

Матеріал спочатку був розміщений на ресурсі Bloomberg, нижче наведені його основні положення.

Зусилля Європи щодо збільшення вакцинації для боротьби з COVID-19 відкрили двері для ще однієї можливості Росії, що перебуває на передовій її конфронтації з Заходом.

Україна — найбільша з небагатьох країн на континенті, яка ще не розпочала вакцинацію. Проблема проста: ресурси, на які може розраховувати уряд, або не допущені до використання в Україні, або поки не надійшли.

Затягування у вирішенні цього питання загрожує геополітичними наслідками, а також посиленням внутрішнього тиску на президента Володимира Зеленського. Після приходу до влади в 2019 році з обіцянкою покінчити з корупцією та протистояти Росії, він зазнав звинувачень через те, що не впорався з пандемією коронавірусу (її першою хвилею, — ред.).

У понеділок він заявив, що Україна отримає вакцини наступного місяця.

Тим часом президент Росії Володимир Путін здобув певну пропагандистську перемогу, запустивши підтримуваний державою проєкт вакцини Sputnik на Кримському півострові, який він анексував в 2014 році. Поставки також очікуються в східних регіонах України (на тимчасово окуповані території, — ред.), де триває підтримуваний Кремлем конфлікт. Союзник Москви Сербія також подала запит на вакцину Sputnik, а Угорщина минулого тижня стала першим членом Європейського Союзу, який дозволив її використання.

Крім цього, українська фармацевтична компанія, підтримувана проросійським опонентом Володимира Зеленського Віктором Медведчуком, попросила дозволу на виробництво російської вакцини на місцевому рівні.

При цьому Україна має отримати поставки вакцини в межах програми COVAX, яка спрямована на справедливе поширення вакцин у всіх куточках планети.

Зеленський сказав, що вакцинація розпочнеться в лютому після отримання 1 млн доз від провідної міжнародної компанії. Президент, який сам одужав від коронавірусу минулого року, звернувся за допомогою до Crown Agents, що базується в Лондоні, яка допомагає урядам забезпечувати поставки.

Єдина вакцина, закуплена Україною, — це CoronaVac, вироблена китайською Sinovac Biotech Ltd. Прем'єрміністр Денис Шмигаль заявив у вівторок, що Україна очікує на першу партію протягом чотирьох тижнів. Але проблема в тому, що вона ще не зареєстрована для використання.

Мер Києва Віталій Кличко сказав, що використовує всі свої міжнародні зв'язки в якості колишнього чемпіона світу з боксу для закупівлі 1 млн доз вакцини для жителів міста.

За матеріалами Bloomberg

Прямий ефір