День пам'яті жертв Голокосту: оприлюднені плани створення величезного меморіального комплексу в Бабиному Яру в Україні

Фото: euronews.com

Автор: Майкл Давентрі

27 января 2021 года

Україна вшанувала пам'ять жертв Голокосту, підтвердивши свої плани зі створення меморіального центру на місці одного з найстрашніших масових вбивств євреїв під час Другої світової війни.

Близько 34 000 людей були вбиті нацистськими військами та місцевими колабораціоністами протягом двох днів у вересні 1941 року в Бабиному Яру, на околиці столиці країни Києва.

Вважається, що цей район є найбільшою братською могилою в Європі, в якій налічується понад 100 000 тіл, зокрема євреїв і етнічних поляків. Більшість жертв були застрелені.

Понад 1,5 млн євреїв були вбиті під час аналогічних масових розстрілів по всій Східній Європі під час війни нацистів проти Радянського Союзу.

Ще п'ять років тому території Бабиного Яру не приділялося належної уваги, але незабаром тут буде побудований великий комплекс, що включає місця релігійного поклоніння, музейний та виставковий простір, а також споруду з іменами жертв.

Керівництво Меморіального центру Голокосту в Бабиному Яру заявляє, що перша синагога на цьому місці буде завершена до 80-ї річниці кривавої бійні у вересні.

"Це перетворить місце вбивства та руйнувань на священний простір, — сказав художній керівник центру Ілля Хржановський. — Проєкт розроблений таким чином, щоб кожен міг відчути зв'язок з життям, яке було і якого більше не існує. Будівництво цього комплексу збереже історію життя євреїв України та Східної Європи".

Плани зі створення єврейського меморіального центру Голокосту в Бабиному Яру підтримав президент України Володимир Зеленський.

Цей проєкт викликав суперечки в Україні, особливо серед крайніх правих націоналістів, які не визнають те, що місцеві жителі брали участь в масових вбивствах під час війни.

Спогади й обговорення теми різанини в Бабиному Яру були широко заборонені в радянській Україні після Другої світової війни.

Колишній голова Єврейського агентства Натан Щаранський, який народився в Україні в 1948 році, зазначив, що він нічого не знав про різанину в Бабиному Яру, поки не покинув країну, тому меморіальний центр "допоможе заповнити вакуум у сфері вивчення Голокосту".

Після завершення будівництва меморіальний комплекс площею 150 га буде включати окремі музеї, присвячені загибелі людей в Бабиному Яру, і найбільшому Голокосту євреїв в Україні і Східній Європі. Також тут буде мультимедійний центр і навчальний майданчик для дітей.

За матеріалами Euronews

Прямий ефір